Companii

Apulum Alba Iulia investeşte 2 mil. € în creşterea producţiei

Autor: Laurentiu Cotu

06.04.2011, 23:41 273

Producătorul de articole din por­ţelan Apulum din Alba Iulia vain­vesti 2 mil. euro în acest an pentru creş­te­rea capacităţilorde producţie, în con­di­ţiile în care din luna mai a anului tre­cutcomenzile la export au depăşit cu mult capacitatea fabricii.

Fabrica Apulum din Alba Iulia pro­du­cea anual 7.200 de tone depor­ţelan, adică în jur de 18 milioane de pie­se, iar deciziaacţio­na­rilor este de a cum­pă­ra un nou cuptor de ar­dere rapidăa por­ţe­lanului, cu o ca­pacitate de 3.200 de to­ne pe an.
"Odată cu punerea în funcţiune a cuptoru­lui vor mai fi angajateîn­că 60 de persoane, du­pă ce anul trecut am mai an­gajataproxi­ma­tiv 80 de oameni", a de­clarat Ioan Voican, directorulexe­cu­tiv al companiei Apu­lum. În mo­mentul de faţă nu­mărul deangajaţi ai compa­ni­ei din Alba Iulia a ajuns la 678 de persoane.
Odată finalizată investiţia în noul cup­tor, conducerea Apulumsperă să ajun­gă la o capacitate de producţie com­parabilă cu ceade dinainte de 1989.
Dacă anul trecut concernul suedez IKEA, principalul client al celorde la Apulum, a achiziţionat 7,6 milioane de piese din porţelan,pentru acest an compania din Alba Iulia a încheiat un contract cuIKEA pentru furnizarea a 11 milioane de piese. Pentru IKEA, Apulumlivrează în principal seturi de farfurii, dar şi alte produse.
Potrivit celor mai re­cen­te estimări, Apulum mi­zea­ză în acest anpe vânzări to­tale de 65 de milioane de lei (15,4 mil. euro), încreştere cu 48% fa­ţă de anul trecut. Com­pania a încheiat 2010 cuo cifră de afa­ceri de 44 de milioane de lei (10,5 mil. euro).
"Anul trecut piaţa in­ter­nă de porţelan a înre­gis­trat o scăderecuprinsă în­tre 25% şi 30%, astfel că am decis redirecţiona­reapro­­ducţiei către ex­port. În pre­zent exportăm circa 80% dincapacitatea totală a fabricii", a spus Voican.
Potrivit repre­zen­tan­ţi­lor companiei, piaţa internă de porţelaneste în scădere da­torită puterii scăzute de cum­părare apopulaţiei şi a im­portului masiv de produse similare din China lapre­ţuri foarte mici. Pe de al­tă parte, creş­terile accentuate laener­gie şi gaz me­tan din ultimii ani au afec­tat în mare mă­surăpiaţa autohtonă a porţelanului, mul­te fabrici din ţară fiindnevoite să-şi înceteze activitatea.
Peste 40 de ani de existenţă
Fabrica de porţelan Apulum a fost înfiinţată în anul 1970 în AlbaIulia, fiind în prezent cel mai mare producător de porţelan dinRomânia, cu o cotă de 60% din piaţa autohtonă în 2010, potrivitreprezentanţilor companiei. Apulum a fost preluat în urmă cu treiani de către grupul italian Rody Time.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO