Supravieţuirea şi dezvoltarea micilor ferme de vaci din România, cu efective de 10-50 de capete de bovine, depinde de colaborarea cu fabricile de lactate, acestea fiind canalul care le asigură finanţare şi care pot opri diminuarea şeptelului de vaci din România. Efectivul de bovine a scăzut în ultimul deceniu de la 2,8 milioane la 1,9 milioane de capete, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. În aceeaşi perioadă, producţia de lapte s-a diminuat cu un sfert din cantitate.
„Fermierii mici vor să se dezvolte, dar procesatorii trebuie să aibă o abordare corectă faţă de ei, să le acorde un preţ bun şi să le asigure desfacerea producţiei“, spune Alina Donici, care alături de soţul ei Daniel a construit businessul de produse lactate Artesana, care produce lactate într-o fabrică din Tecuci. Antreprenoarea spune că firma pe care o reprezintă colaborează cu 15 furnizori locali de lapte crud, iar laptele este colectat de la fiecare fermă în parte, individual, producătorul de lactate trimiţând în fiecare zi propriile cisterne la poarta fermei. „Noi colaborăm cu ferme mici şi mijlocii, care au efective de până în 50 de vaci. De şapte ani colaborăm cu aceiaşi furnizori, iar fiecare s-a dezvoltat, pentru că le oferim preţul corect pentru materia primă. Cei care aveau înainte 10 vaci, acum se îndreaptă spre 30, iar cei care aveau 25-30, acum au aproximativ 50“, a mai spus Alina Donici. Ea nu a dat detalii despre preţul de achiziţie al laptelui.