Companii

ARACO trage semnale de alarmă: Interesul public nu trebuie subordonat celui politic

ARACO trage semnale de alarmă: Interesul public nu trebuie subordonat celui politic

Autor: Andreea Mioara Neferu

02.03.2012, 15:00 260

Statul ar trebui să fie un partener al firmelor de construcţii, iar interesul public să primeze celui politic, a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), în cadrul conferinţei "Lipsa investiţiilor - criză, incompetenţă sau interese?".

"Interesul politic sacrifică interesul public. Simţim că statul are o atitudine de perceptor şi nu de partener. (...) Deşi avem un an electoral, deşi sunt declaraţii politice foarte optimiste, având în vedere modul în care fondurile structurale sunt asigurate ca finanţare, accesarea acestora, şi mai ales efectele care pot veni din perpetuarea crizei datoriilor la nivel comunitar, la care se adaugă şi o criză de încredere acută, criza politică din România este departe de a fi finalizată", a spus Plosceanu.

Printre principalele probleme cu care se confruntă piaţa construcţiilor în această perioadă se numără impredictibilitatea finanţării proiectelor, întârzierile majore la plata creanţelor, evoluţia preţurilor la resursele energetice sau decapitalizarea firmelor de construcţii, potrivit ARACO.

Printre măsurile propuse de ARACO pentru dinamizarea sectorului de construcţii se numără plata creanţelor faţă de companii, estimate la început de an 2012 la circa 650 de milioane de euro, crearea unui site unde să existe un registru al tuturor creanţelor existente, susţinerea programelor de dezvoltare pe termen lung, dar şi contractarea unor lucrări noi numai dacă există şi sursă de finanţare. De asemenea, ARACO susţine că deşi rolul finanţărilor publice sau comunitare pentru proiectele de constucţii rămâne esenţial, trebuie luate în calcul şi parteneriatele public-private, în special cu investitori din Orientul Mijlociu şi China.

De asemenea, alte măsuri propuse de ARACO se referă la evaluarea impactului economic negativ al deciziilor de respingere a unor PUZ-uri în principalele consilii municipale şi în Bucureşti, şi eficientizarea sistemului de control şi urmărire a investiţiilor, pentru înlăturarea activităţilor "la negru".

În plan legislativ, printre propunerile ARACO se numără îmbunătăţirea legislaţiei achiziţiilor publice, elaborarea unei legi a proiectelor publice, finalizarea la ANRMAP a caietelor de sarcini standardizate, promovarea unei hotărâri de guvern pentru certificarea firmelor de construcţii şi implementarea în 2012 a unei directive comunitare privind plăţile întârziate.

Piaţa construcţiilor şi-a continuat declinul anul trecut, acesta fiind însă mai temperat faţă de anii anteriori. Astfel, sectorul s-a ridicat la circa 9,3 miliarde de euro în 2011, în scădere de la 9,7 miliarde de euro în anul precedent şi de la 15,3 miliarde de euro în 2008. Nici pentru 2012, perspectivele nu sunt foarte optimiste, ARACO estimând că în cel mai optimist caz, valoarea sectorului va ajunge între 9,3 şi 9,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO