♦ În 2024, România a produs 3,7 milioane de hectorilitri de vin, cantitate care o poziţionează pe locul al 12-lea în lume şi pe locul al şaselea în Europa ♦ Fiind o ramură a agriculturii, viticultura este şi ea, la mâna vremii.
Diana S. din Bucureşti alege, atunci când iese cu prietenii în oraş, să bea un pahar de vin alb ori roze în detrimentul altor băuturi. Alege vinul după culoare însă, mai puţin după producător sau după ţara de provenienţă. Nu e la curent cu statisticile sau cu poveştile celor care realizează licorile lui Bacchus.
Astfel, ea nu ştie că lumea-ntreagă a produs anul trecut 226 de milioane de hectolitri de vin, cu 4,8% mai puţini decât 2023. Din total, Italia e responsabilă pentru o cincime, Franţa pentru 16%, iar Spania pentru 14%. Vin apoi SUA, Argentina şi Australia.
România, deşi un nume nu foarte cunoscut la nivel internaţional pe această piaţă, este totuşi unul dintre marii producători de profil ai lumii. Astfel, piaţa locală este responsabilă pentru 1,6% din producţia mondială din vin.