Companii

Cum arată relaţia dintre traderi şi fermieri la început de 2021, după un an extrem de secetos: „Toată lumea este mai reticentă. Vor fi semnate mai puţine contracte forward, mai aproape de recoltă, cu condiţii mai stricte“

Agrobusiness

Cum arată relaţia dintre traderi şi fermieri la...

Autor: Florentina Niţu

06.01.2021, 18:45 260

Pe bursa de mărfuri de la Paris, Euronext, preţul porumbului pentru contractele semnate pentru viitor ajunge şi la 204 euro/tonă, iar pentru grâu la 215 euro/tonă.

Seceta din anul agricol 2020 a lăsat un gust amar pe piaţa cerealelor. Din cauza producţiilor foarte mici sau chiar deloc, în unele zone, fermierii nu au putut să-şi onoreze anumite contracte, iar traderii nu au trecut cu vederea acest lucru şi astfel gradul de încredere dintre agricultorii români şi marii comercianţi de cereale s-a diminuat. Cum a început 2021?

„Toată lumea este mai reticentă. Vor fi semnate mai puţine contracte forward, mai aproape de recoltă, cu condiţii mai stricte. (...) La cum arată preţurile cerealelor acum pe bursă, la cât de mari sunt, aş fi tentat să fac acum contract, dar având experienţa anului trecut, nu o voi face. Mulţi dintre noi, cel mai devreme, vom semna contracte în aprilie, când vom fi siguri că scoatem cultura, pentru că anul trecut am plătit penalităţi“, spune Dan Arghir, un fermier din Galaţi, ce a însămânţat anul trecut 1.800 de hectare cu cereale, iar circa 80% au fost calamitate de secetă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO