Companii

Cum a arătat piaţa de de fuziuni şi achiziţii din România în T1: tranzacţii în creştere cu 17% an/an, dar cu valori mai mici. Investitorii au încheiat 48 de tranzacţii, cu o valoare cumulată de 1,8 mld. dolari, faţă de 2,1 mld. dolari în T1/2021

Iulia Bratu, Partener Asociat, Strategie şi Tranzacţii, EY România

Iulia Bratu, Partener Asociat, Strategie şi Tranzacţii, EY România

Autor: Cristina Bellu

19.04.2022, 11:07 878

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a înregistrat 48 de tranzacţii în primele trei luni ale anului 2022, excluzând tranzacţiile cu participaţii achiziţionate mai mici de 15%, în creştere cu 17% faţă de primul trimestru al anului 2021, arată o analiză a companiei de con­sultanţă EY. 

În pofida volumului mai mare de tranzacţii, valoarea estimată a activităţii locale de fuziuni şi achiziţii din T1 a fost de 1,8 mld. dolari, faţă de nivelul de 2,1 miliarde dolari în T1/2021, nivel de activitate care reflectă încetinirea globală a fuziunilor şi achiziţiilor, după un an record în 2021.

„Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a dat dovadă de rezilienţă constantă în primele trei luni ale anului 2022. În pofida contextelor geopolitice şi macroeconomice dificile, activitatea de fuziuni şi achiziţii rămâne semnificativă, aproapiată de nivelurile record.”, spune Iulia Bratu, Partener Asociat, Strategie şi Tranzacţii, EY România.

Potrivit datelor EY, cea mai mare tranzacţie din acest trimestru a fost achiziţia producătorului auto Ford România de către Ford Otosan Olanda, pentru 785 milioane dolari, urmată de achiziţia parcului eolian Beta Wind de către Energias de Portugal, prin subsidiara sa EDP Renovaveis, pentru 136 milioane dolari.

Investitorii strategici continuă să fie actorii dominanţi ai pieţei de fuziuni şi achiziţii din România, reprezentând 92% din tranzacţiile consumate.

Jucătorii străini şi-au sporit activitatea pe piaţa românească, numărând 28 de tranzacţii şi reprezentând o creştere de 56% faţă de T1 2021, în timp ce tranzacţiile interne au înregistrat o scădere de 10% (18 tranzacţii), în comparaţie cu aceeaşi perioadă.

Din punct de vedere al originii geografice, cei mai activi investitori au fost Olanda (5 tranzacţii), Statele Unite şi Belgia (câte 3 tranzacţii), urmate de Polonia, Austria, Ungaria şi Gibraltar (câte 2 tranzacţii).

Cele mai active sectoare în funcţie de volumul tranzacţiilor de intrare au fost tehnologia şi sectorul imobiliar (7 tranzacţii fiecare), urmate de produse industriale diversificate (5 tranzacţii), telecomunicaţii, media şi divertisment (3 tranzacţii), energie şi utilităţi şi sănătate (2 tranzacţii fiecare).

Deşi sunt excluse din calculul EY privind valoarea de piaţă, există, de asemenea, alte două tranzacţii în primele trei luni ale anului 2022.

Astfel, în martie, MBC Group, compania media cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a achiziţionat 30% din Antenna Group, firmă de televiziune şi producţie cu sediul în Grecia, inclusiv operaţiunile sale din România. În aceeaşi lună, Econergy International Limited a achiziţionat de la PNE AG două proiecte fotovoltaice în România şi SUA. Ambele tranzacţii se fac pentru o sumă nedeclarată, mai arată analiza EY.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO