Companii

ArcelorMittal Galaţi: Combinatul nu poate funcţiona mult timp, din cauza costurilor mari cu energia

ArcelorMittal Galaţi: Combinatul nu poate funcţiona...

Autor: Tudor Neacsu

09.04.2013, 19:38 949

Potrivit conducerii combinatului gălăţean, piaţa energiei electrice ar fi influenţată de politicile duse de către autorităţi în legătură cu certificatele verzi pentru energia regenerabilă, dar şi din cauza unei pieţe distorsionate şi nepredictibile.

Directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sistemul de subvenţii pentru producătorii de energie din surse regenerabile afectează preţul energiei cumpărate de către marii consumatori. Dacă acest lucru va continua, avertizează reprezentantul companiei, atunci activitatea siderurgică la Galaţi devine nesustenabilă.

"Pentru modernizarea sistemului de energie din România a fost creat un sistem de subvenţii, de subsidii, aşa-numitele certificate verzi care să ajute energiile regenerabile. Acest sistem este unul bun, pentru că pe termen lung este bine ca România, ca orice altă ţară europeană, să aibă o parte din energie produsă prin mijloace regenerabile. Însă acest sistem de subsidii generează distorsiuni majore care îi afectează pe marii consumatori. Nivelul de subvenţii este prea mare. Preţul crud al energiei se află undeva la 180 lei pe megawatt. De fapt, preţul real plătit de noi este de 320 de lei. Ceea ce este în plus a fost mărit de trei - patru ori în ultimii ani şi va continua să crească. Mare parte din clienţii noştri sunt din afara ţării, iar concurenţii noştri sunt din Ucraina, Rusia şi Turcia. Producătorii din aceste ţării nu suportă taxe suplimentare. Marele pericol este că noi nu putem pune aceste taxe în preţul pentru clienţi", a declarat Ribo.

Acesta a mai spus şi că piaţa energiei în România nu este o piaţă liberă câtă vreme este influenţată de politicile publice.

"Piaţa energiei nu este o piaţă liberă. Câteodată ea este distorsionată. Atunci când atragi energii regenerabile cu un preţ fixat, mai mare cu 50 la sută din costul real, inclusiv amortizările, asta este o distorsiune a pieţei. Dacă facem un exerciţiu de imaginaţie, luăm combinatul de la Galaţi şi-l mutăm în Statele Unite ale Americii, acea unitate ar face profit. Pot să vă ilustrez astfel dificultăţile pe care le avem. Aceste dificultăţi vin din piaţă. Acolo nu există interferenţe ale politicilor publice, există doar un competitor împotriva celuilalt şi un client care alege", a spus şeful combinatului de la Galaţi.

Întrebat de la ce preţ al energiei activitatea ArcelorMittal la Galaţi ar fi sustenabilă şi dacă reducerea la jumătate preconizată de către Executiv la certificatele verzi va îndeplini cerinţele ArcelorMittal, Bruno Ribo a declarat că lucrurile merg în direcţia bună, dar că până acum nu a fost decât o declaraţie, o intenţie.

"Acum trebuie să vedem dacă această iniţiativă va merge de la vorbe la realitate. Ne luptăm cu această problemă de mult timp, iar timpul lucrează în defavoarea noastră. Ce vreţi să vă spun? Că mi-aş dori să ne întorcem la situaţia din 2009. Da! Mi-aş dori acest lucru, dar nu se poate. În 2009, factura noastră pentru energie (gaz şi electricitate) era mai mică cu 25 de milioane de euro decât acum. Iar dacă sistemul nu se schimbă, în 2015 va fi un plus de 54 de milioane de euro faţă de 2009. Este imposibil să putem confrunta o astfel de situaţie în continuare!", a declarat managerul general al ArcelorMittal Galaţi, precizând că, dacă în anul 2009 factura pentru energie achitată de către combinatul de la Galaţi, a fost de 115 milioane de euro, în 2012, pentru aceeaşi cantitate de energie s-au plătit 140 de milioane de euro.

Bruno Ribo a răspuns şi unor întrebări legate de cel mai rău scenariu pe care preţul energiei îl poate genera, spunând că nu ia în calcul acel scenariu, dar că cea mai gravă situaţie ar putea fi închiderea combinatului siderurgic.

"Nu avem în vedere un asemenea scenariu. Facem totul posibil să nu ajungem la aceste scenarii. Dar cea mai gravă situaţie ar fi o închidere. De cinci ani suntem pe pierdere şi de cinci ani suntem susţinuţi, sprijiniţi financiar de compania mamă. Cineva finanţează aceste pierderi de patru ani consecutiv. Cred că această decizie este deja pe masă. Spunem acest lucru de şase luni. Nu spun că s-ar putea închide mâine combinatul, nu interpretaţi asta!", a mai spus Ribo.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Potrivit legii, se acordă 6 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fofotoltaice, 2 certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi 3 certificate pentru energia hidro.

ANRE propune Guvernului ca numărul de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă care vor intra pe piaţă începând din anul 2014 să fie redus, în unele cazuri până la jumătate.

Astfel, centralele solare ar urmă să primească doar trei certificate verzi, faţă de şase în prezent, turbinele eoliene noi ar rămâne cu 1,5 certificate, de la 2, în timp ce pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3 certificate. În cazul microhidrocentralelor, unităţi cu putere instalată de până la 10 MW, ANRE consideră că ar fi oportună scăderea numărului de certificate verzi de la 3 la 2,3.

Pe de altă parte, Ministerul Economiei intenţionează să suspende, în perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016, acordarea unor certificate pentru companiile care produc deja energie alternativă. Centralele eoliene ar urma să primească un certificat verde, microhidrocentralele două certificate, iar unităţile fotovoltaice patru certificate.

Potrivit unui director din ANRE, cele două măsuri, propuse de Autoritate, respectiv de Ministerul Economiei, nu se vor cumula.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final.

Mari consumatori de energie, ca Alro Slatina sau ArcelorMittal Galaţi, au criticat de mai multe ori ajutorul acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă, afirmând că acest sprijin contribuie la creşterea masivă a costutrilor cu electricitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO