Companii

Are 1 mld. euro pe mână şi a condus intrarea Petrom în energie

Are 1 mld. euro pe mână şi a condus intrarea Petrom...

Autor: Roxana Petrescu

04.08.2015, 00:07 3451

Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, 41 de ani, este responsabilă din primavara acestui an pentru divizia de gaze şi energie din Petrom, un segment de circa un miliard de euro care are o pondere de 20% în „economia“ totală a producătorului de petrol şi gaze. Odată cu preluarea acestei funcţii devine a doua prezenţă feminină din boardul companiei, după Mariana Gheorghe, CEO. 

Absolventă de Finanţe-Bănci, ASE, Lăcrămioara Diaconu-Pinţea viza iniţial o carieră de arhitect pentru ca în 1998 să-şi înceapă activitatea în Petrom, ca economist în departamentul de strategie. Prinde toate momentele importante ale Petrom, iar 2004, anul privatizării, este în mijlocul acţiunii. 

„Privatizarea Petrom a fost un proces super profesionist. Pot să mă culc liniştită când mă gândesc la privatizare.“ A fost România obligată să renunţe la perla coroanei pentru a-şi găsi un loc în familia europeană sau s-a pus vreodată problema ca Petrom să cumpere OMV-ul şi nu invers? Lăcrămioara Diaconu-Pinţea preferă să nu speculeze. 

Dincolo de privatizare, ea este cea care a coordonat realizarea centralei de la Brazi, un proiect de 530 mil. euro care trebuia să marcheze intrarea „en fanfare“ a Petrom pe piaţa energiei, un domeniu a cărui evoluţie a contrazis însă dur estimările iniţiale. Astfel, venirea ei la conducerea operaţiunilor de energie şi gaze are loc într-un moment destul de delicat, în care divizia văzută în urmă cu câţiva ani ca un motor de creştere la nivel de grup s-a transformat într-un copil problemă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO