Companii

Argirom afirma ca investeste 34 milioane $ la Baile Herculane

30.11.2001, 00:00 77



Grupul de firme Argirom, noul proprietar al societatii Hercules din Baile Herculane, va investi in urmatorii patru ani aproximativ 34 de milioane de dolari penhtru modernizarea si amenajarea a cinci hoteluri din statiune, a declarat Iosif Armas, presedintele Argirom.

Pe langa transformarea hotelurilor Apollo, Decebal, Dacia, Hercules si Roman, vor fi refacute si complexele balneare, unele sedii adminstrative, vor fi construite sali de conferinta.

In plus, o parte din bani se vor indrepta spre dezvoltarea infrastructurii -parcari, parcuri si alei pietonale, o noua retea de pompe si conducte pentru apele geotermale, a mai spus Armasu.

Finantarea va fi asigurata prin linii de credit acordate de banci din tari nordice, in baza unui protocol semnat intre ministerele turismului din Romania si Danemarca, dar imprumutul nu va beneficia de garantii guvernamentale, fiind garantat cu patrimoniul Argirom, a precizat presedintele firmei.

Rambursarea creditului se va face, in sistem de barter, prin pachete turistice oferite vizitatorilor din regiunea scandinava, tarile vizate fiind ,an afara de Danemarca, Finlanda si Norvegia.

Investitiile vor fi directionate in primul rand spre amenajarea hotelurilor. Astfel, Dacia va deveni un hotel de cinci stele, cu 53 de locuri, Apollo, Decebal si Roman vor avea patru stele, in timp ce Hercules va fi clasificat la trei stele.

Argirom a cumparat in septembrie un pachet de aproximativ 40% din actiunile Hercules de la Ministerul Turismului pentru 4.900 de lei pe actiune, in conditiile in care actiunile erau tranzactionate pe piata Rasdaq la un pret de 800-1200 de lei.

Societatea fusese privatizata in 1995 in cadrul procesului de privatizare in masa (prin cupoane).

Pentru a realiza un produs turistic integrat, Argirom va negocia la sfarsitul saptamanii, la Resita, preluarea aeroportului din Caransebes, care este in prezent inchis. Compania este dispusa sa ofere cinci milioane de dolari pentru a face primul aeroport privat din Romania.

Prin programul de investitii se vor crea 1000 de locuri de munca in zona, iar Argirom intentioneaza sa cumpere si o firma de constructii, Construct, din Baile Herculane care sa realizeze lucrarile de modernizare.

Investitiile au inceput deja in acest an, fiind cheltuite 10 miliarde de lei pentru forarea unui nou put de apa termala.

Baile Herculane este una dintre cele mai renumite statiuni din Romania, fiind prima statiune balneara nu numai din tara noastra, ci din intreaga Europa.

Localitatea a fost atestata documentar inca din anul 153 d.Ch, Romanii fiind primii "investitori straini" in aceasta zona. Ei au construit aici celebrele bai romane ale caror ramasite se pastreaza si astazi.

Orasul Baile Herculane are aproximativ 5000 de locuitori, cea mai mare parte a acestora traind din activitatea turistica.

Un turist din judetul Arges vine de cinci ani in aceasta statiune deoarece sufera de discopatie lombara. "Nu am fost in alte statiuni, dar aici imi place foarte mult. Tratamentul este foarte bun si mi-as dori sa vin mai des". Un alt vizitator a venit tocmai din Germania pentru prima oara in Baile Herculane.

"Am auzit intamplator de aceasta localitate de la un prieten roman. Sunt aici doar de cateva zile, dar personalul este foarte amabil, iar procedurile de tratament sunt deosebite. Probabil ca o sa revin si anul viitor". O maseuza de la hotelul Roman spune ca exista zile in care nu-si vede capul de treaba.

"Chiar zilele trecute am avut 48 de clienti in 12 ore la baile romane." Baile romane sunt construite in secolul al XVII-lea de catre austrieci, fiind amplasate peste ruinele bailor construite de imparatul Marcus Aurelius, iar o sedinta de tratament dureaza in medie jumatate de ora.



Argirom International

Argirom International este o societate cu capital privat care are 3000 de angajati. Presedintele firmei, Iosif Armas, este deputat PSD si un influent membru al acestui partid. Armas este implicat si in box: este presedintele de onoare al Federatiei Romane de Box.

In afara de Hercules, societatea mai detine o fabrica de zahar in Calarasi, o fabrica de alcool si bere, firma Semag SA Toplet, care produce utilaje si echipamente pentru industria alimentara, masini agricole, alte masini si utilaje, mai multe ferme agrozootehnice, magazine de distributie a produselor alimentare si o firma de taxi in Bucuresti. In plus, Argirom este proprietarul echipei de fotbal Dunarea Calarasi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO