Companii

ARIS: Aglomerarea din vestul tarii muta interesul pentru investitii in sud-est

23.09.2008, 17:32 43

Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) are in prezent pe rol proiecte ce depasesc 5 miliarde de euro, mare parte dintre acestea derulandu-se in productia de componente auto.
"Clujul este cel mai bine pregatit din punct de vedere administrativ si am putea trimite orice investitor acolo, dar nu prea mai este spatiu. Acum exista interes mare pentru Oradea, Beius, iar la Calarasi au fost atrase circa 200 de milioane de euro. Sprijinim Craiova si sudul tarii, dar incercam sa trimitem investitori si in Moldova", a declarat Monica Barbuletiu, vicepresedintele ARIS.
Cea mai mare investitie la nivelul judetului Cluj a fost finalizata de producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia si este urmata ca importanta de cea a producatorului de motoare electrice Emerson, care va construi printr-o investitie de 125 de milioane de euro 5 fabrici in parcul industrial Tetarom II.
Potrivit vicepresedintelui ARIS, cea mai mare parte a proiectelor de 5 miliarde de euro sunt in principal investitii incepute in trecut, ce merg spre finalizare sau extindere, dar si proiecte noi, atrase in acest an. "Ca exemple sunt Pirelli, Renault, Continental sau Draxlmaier, care doreste acum sa se extinda in Brasov", a spus Barbuletiu.
Producatorul italian Pirelli a anuntat, pe langa investitiile in dezvoltarea fabricii de la Slatina sau cele pentru constructia unei fabrici de filtre diesel in Gorj, si posibilitatea constructiei in Romania a unei noi fabrici de anvelope.
Renault are in derulare in prezent investitia de 450 de milioane de euro pentru centrul tehnologic de la Titu, Continental investeste anual circa 30-40 de milioane de euro in tehnologie si in dezvoltarea capacitatilor, iar Draxlmaier, care detine cinci fabrici in Romania, va extinde activitatile din Brasov.
"Analizam si avem contacte cu multe primarii, insa nu toti stiu cum trebuie negociat cu un investitor. De exemplu, la Oradea administratia este foarte bine pregatita, stie ce terenuri are pentru astfel de proiecte si ce facilitati poate oferi, dar sunt si edili care nu se implica", a spus Barbuletiu.
Zonele cu cea mai mare retentie a investitiilor au fost pana acum cele din vestul tarii, unde sunt prezente companii precum Continental, SEWS, Takata-Petri sau Draxlmaier, urmate de sudul tarii, cu parcul industrial de la Mioveni si cele din zona Ploiestiului, unde functioneaza fabricile Michelin, Yazaki sau Timken.
Proiectele consiliate in prezent de agentie, circa 90 de la numar si cu o valoare cumulata de 5 miliarde de euro, vor genera potrivit datelor ARIS mai mult de 35.000 de locuri de munca, cele mai multe urmand sa fie, in functie de forta de munca necesara, in industria auto si in constructii.
Cel mai mare proiect aflat pe masa ARIS, cel al austriecilor de la Voestalpine, care implica fonduri de 5,5 miliarde de euro, va genera de asemenea pana la 5.000 de locuri de munca, daca investitia va fi realizata la Constanta.
"Pana la finalul anului va trebui sa se decida asupra locatiei. Daca va fi la Constanta, si sper ca asa va fi datorita avantajelor oferite, in jurul uzinei se va contura un intreg oras si va angaja aproape 5.000 de oameni, a mentionat vicepresedintele ARIS.
Nivelul investitiilor straine directe din primul semestru al acestui an a urcat la 4,7 miliarde de euro, in crestere cu 35% comparativ cu acelasi interval din 2007.
Sectoarele care au reusit sa atraga cei mai multi investitori au fost ca si in anii trecuti, potrivit ARIS, productia de componente auto, constructii, servicii, domeniul bancar si cel imobiliar, dar si telefonia si comunicatiile. "Am observat ca toti producatorii de componente doresc sa-si mareasca unitatile actuale, deoarece au comenzi din ce in ce mai mari, care depasesc posibilitatile lor, de aceea in anii urmatori investitiile vor continua", a spus Barbuletiu vicepresedintele ARIS a adaugat ca ritmul de crestere de 35% consemnat in primul semestru se va mentine si in a doua jumatate a anului, astfel incat volumul investitiilor se va situa in jurul cifrei de 10 miliarde de euro.
"Ritmul se va mentine si cred ca va mai si creste usor spre finalul anului. In 2009 cred ca vor fi cel putin la fel de multe investitii ca si in 2008, iar daca reusim sa dovedim ca suntem seriosi in ceea ce priveste infrastructura, vom atrage si mai multi investitori", a spus Barbuletiu.
In functie de investitiile straine atrase in CEE in cursul anului trecut Romania se claseaza, cu 7,17 mld. euro, potrivit statisticilor Institutului vienez pentru Studii Economice Internationale, pe locul 3, fiind devansata doar de Polonia, cu 13 miliarde de euro si Ucraina, cu 7,2 miliarde de euro. Prognoza pentru 2008 claseaza Romania pe locul doi, in conditiile in care investitiile straine in Ucraina sunt preconizate sa stagneze.
"Si Cehia, care a avut in 2007 6,6 miliarde de euro, este dupa noi, in ideea in care sunt pozitionati mult mai bine fata de pietele vestice si au infrastructura mult mai bine pusa la punct. Dar sa crezi ca ISD-urile vor functiona fara a investi este gresit, si aici trebuie sa lucram mai mult."
Agentia gestioneaza in prezent mai mult de 90 de proiecte straine ce vizeaza investitii locale, iar, potrivit datelor furnizate, toate au o valoare de minim 5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO