Companii

Aschilean, ACI Cluj: Ne-am mentinut cifra de afaceri pe baza contractelor vechi si a investitiilor straine

Aschilean, ACI Cluj: Ne-am mentinut cifra de afaceri pe baza contractelor vechi si a investitiilor straine
23.12.2009, 23:15 1458

Ioan Aschilean (foto), unul dintre cei mai puterniciantreprenori din constructii din zona Transilvania si actionar incadrul unor companii cu o cifra de afaceri totala de 81 mil. eurosi 1.800 de angajati, spune ca principalele firme la care esteactionar si-au mentinut cifra de afaceri din 2008, pe bazacontractelor semnate in anii anteriori.
Cele mai mari companii la care Aschilean este actionar, ACI Cluj siGrup 4 Instalatii, si-au mentinut anul acesta cifra de afaceri la137 mil. lei (32,4 mil. euro la un curs mediu de 4,25 lei/euro),respectiv 68,5 mil. lei (16,1 mil. euro la un curs de 4,25lei/euro), datorita contractelor semnate si investitiilorstraine.
"Cele doua firme au inregistrat o cifra de afaceri similara anuluitrecut. Businessul companiilor a fost influentat pozitiv decontractele pe care le-am avut in derulare din anii anteriori siinvestitiile straine care s-au pastrat si anul acesta. Factoriinegativi au fost nefinantarea unor contracte din bugetul de stat siincasarea cu intarziere a facturilor pentru productia realizata", adeclarat Aschilean, presedintele Consiliului de Administratie alcelor doua companii pentru ZF.
Pentru anul viitor, omul de afaceri estimeaza in continuare oscadere a pietei constructiilor, o eventuala crestere fiindposibila doar daca va fi stabilitate politica si se vor deblocainvestitiile publice. Una dintre principalele decizii pe caretrebuie sa le ia actualul guvern este sa plateasca companiile dinindustria constructiilor pentru lucrarile deja executate si saaloce bani pentru finantarea contractelor existente pentruinvestitii si a celor viitoare.
Aschilean, care ocupa si functia de vicepresedinte al AsociatieiRomane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), afirma ca anulacesta tocmai cele amintite au fost principalele probleme cu cares-au confruntat firmele din constructii. O alta problema pe care asemnalat-o el anul acesta a fost faptul ca firmele controlate destat nu au fost penalizate pentru intarzierea platilor, asa cum seaplica la privati.
Principalele contracte ale ACI Cluj aflate in derulare suntStadionul Municipal "Ion Moina" Cluj-Napoca, sediul DirectieiVamale Cluj, Spitalul Militar Cluj, reabilitare si modernizareambulatoriu Corp F - Hidroterapie al Spitalului Clinic deRecuperare Cluj-Napoca, lucrari de canalizare localitatea Viisoara,Salina Turda, reabilitari si extinderi retele apa si canalizareTurda.
ACI Cluj s-a desprins din fostul Trust de Constructii Industrialein anul 1991 si este detinuta incepand din 2003 de Ioan Aschilean,Horia Ciorcila (presedintele Bancii Transilvania), Dorin Goia(principalul actionar al Teraplast), Gicu Agenor Gansca (care esteactionar la mai multe firme de constructii din Transilvania) siGica Mereu.
Compania Grup 4 Instalatii este specializata in lucrari dereabilitari si extindere de apa si canalizare in Transilvania sieste controlata de Ioan Aschilean si Gicu Gansca. Pe langa acestea,Aschilean mai este actionar si la Trustul de Instalatii Montaj siConstructii - cu o cifra de afaceri de 30 mil. euro in 2008, si laElectroconstructia Elco.
In viitor, Aschilean nu exclude o eventuala fuziune a unor companiila care este actionar. "Fiecare dintre societati are actionariat,management diferit si sunt stabilite strategii proprii dedezvoltare. S-ar putea ca in viitor sa existe discutii privindunirea unora dintre societati, in functie de specificul activitatiisi de interesele celorlalti actionari, dar in momentul de fata nuam stabilit nimic concret in acest sens", sustine Aschilean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO