Companii

ASF a retras proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, după ce instituţiile care trebuiau să avizeze proiectul au venit cu observaţii şi sugestii

ASF a retras proiectul de Hotărâre de Guvern privind...

Autor: Mircea Nica

24.03.2023, 13:22 202
 

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, care a stârnit reacţia întregii industrii de asigurări, a primit mai multe sugestii şi observaţii din partea instituţiilor care trebuiau să îşi dea avizul, precum Ministrul Justiţiei şi Consiliul Concurenţei, iar ca urmare ASF a retras proiectul, urmând a fi din nou analizat şi modificat, au transmis reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

“În urma lansării în dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, au fost formulate sugestii şi observaţii privind conţinutul acestuia. În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară urmează parcursul legal, care presupune analizarea acestora în vederea elaborării proiectului de act normativ, care va fi supus dezbaterii şi aprobării Guvernului României”, susţin reprezentanţii ASF.

Ieri, pe data de 23 martie, asigurătorii au reacţionat puternic la propunerile Ministerului de Finanţe şi implicit ale ASF, printr-o scrisoare formulată de UNSAR, BAAR şi PIAR către Adrian Câciu, ministrul finanţelor în care subliniază încălcarea legislaţiei europene, dar şi o lipsă de fundament economic şi ambiguu pe anumite aspect, care riscă destabilizarea şi mai mult a pieţei RCA.

Deşi Minsiterul Justiţiei a avizat favorabil proiectul de Hotărâre de Guvern, conform unui document transmis tot ministrului finanţelor, reprezentanţii instituţiei subliniază că avizul este exclusiv din punct de vedere al constituţionalităţii şi potrivit cerinţelor normelor de tehnică legislativă. Fapt pentru care în documentul trimis lui Adrian Câciu, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au avut 16 observaţii privind conţinutul proiectului.

În ceea ce priveşte motivele invocate de asigurători pentru care proiectul de Hotărâre de Guvern poate duce la destabilizarea pieţei RCA, pe lângă un nou posibil infringement, aceştia susţin că în continuare se ţine cont de datele companiei falimentare City Insurance, care deţinea circa 45% din piaţa RCA la momentul retragerii autorizaţiei de funcţionare. Având în vedere că din raportul lichidatorului judiciar al City Insurance a rezultat că societatea a ţinut o contabilitate fictivă, a întocmit situaţii financiare anuale şi alte situaţii cu nerespectarea prevederilor legale şi a vândut poliţe sub tariful notificat, datele utilizate, chiar şi în tarifele de referinţă publicate de ASF în martie 2023 sunt distorsionate.

De asemenea, structura tarifelor RCA practicate de asigurători la 1 martie 2023 sunt diferite faţă de 1 martie 2022, ca urmare a modificărilor în legislaţie privind liberalizarea calculului tarifului de primă de asigurători şi introducerea primei nete de distribuţie a politeţlor RCA. Astfel, cele două tipuri de tarife nu pot fi comparate, se mai arată în scrisoarea adresată ministrului finanţelor.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO