Companii

Asociaţia Farmaciilor Independente: Farmaciile pot intra în faliment dacă statul nu decontează medicamentele la timp. Asociaţia estimează că întârzierile la plată ar putea să fie mai mari de 60 de zile pentru acest an

Asociaţia Farmaciilor Independente: Farmaciile pot intra...

Autor: Cristina Bellu

02.12.2020, 12:55 1878

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) atrage atenţia că nerespectarea termenelor de decontare a medicamentelor din partea caselor de asigurări de sănătate vor aduce multe farmacii independente în pragul falimentului, iar o parte dintre acestea nu se vor putea redresa în timp util pentru a funcţiona din nou la începutul anului.

Consecinţa directă a îngreunării activităţii farmaciilor independente este că pacienţii nu vor mai putea cumpăra medicamentele necesare tratamentului recomandat de medic, spun reprezentanţii AFIE, care estimează că întârzierile la plată ar putea să fie mai mari de 60 de zile pentru acest an.

„Strict vorbind, aprovizionarea cu medicamente a farmaciei se învârte într-un cerc: farmacia se aprovizionează cu medicamente de la furnizori, pentru a le putea elibera pacienţilor, care plătesc o parte din valoarea acestora în funcţie de prescripţia medicală, cealaltă parte fiind decontată farmaciei de către casele de asigurări de sănătate după câteva luni de zile de la eliberarea propriu-zisă. Dacă plata nu se realizează la timp de către casele de asigurări de sănătate, farmaciile nu pot achita la rândul lor furnizorii de medicamente şi nu se mai pot aproviziona. Pacientul este cel care are de suferit în final.”, explică Sînziana Mardale, preşedinte AFIE.

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica este o organizaţie non-guvernamentală formată din peste 200 de membri din 31 de judeţe şi Bucureşti, distribuite în toate regiunile ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO