Companii

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România: „În timp ce statul român presa producătorii să finanţeze cheltuielile cu medicamente prin taxa clawback, la CNAS aceşti bani erau furaţi”

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din...

Autor: Georgiana Mihalache

05.09.2017, 12:42 586

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) reacţionează în cazul acuzaţiilor de fraudă de 3 milioane de euro de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi cere un audit extern, independent care să verifice şi alte probleme similare care ar putea exista la CNAS, o instituţie cu un buget de aproape 29 de milioane de lei anul acesta.

„Am avertizat autorităţile de ani de zile că sistemul de sănătate din România se îndreaptă către o criză fără precedent. Am vorbit de efectele negative ale taxei clawback asupra pacienţilor şi industriei şi am luptat împotriva lipsei de transparenţă a statului român în ceea ce priveşte cheltuielile cu medicamentele. Am aflat acum de la procurori că, în timp ce statul român presa producătorii să finanţeze cheltuielile cu medicamente prin taxa clawback, la CNAS aceşti bani erau furaţi”, a spus Laurenţiu Mihai, directorul executiv al APMGR.

Companiile membre ale APMGR au cerut în 2015 un audit independent la CNAS, inclusiv transparentizarea modului de calcul al taxei clawback, dar aceste solicitări au fost ignorate. Producătorii de medicamente au fost obligaţi să plăteasca sume pe care nu le pot verifica şi au existat multe cazuri în care companiile au contestat aceste cifre în justiţie şi au câştigat.

 În cazul unei decizii finale a justiţiei în cazul fraudei de la CNAS, producătorii de medicamente generice vor acţiona în justiţie CNAS şi pe cei vinovaţi pentru a-şi recupera prejudiciul.

 „Nu putem accepta şi nu putem fi de acord cu furtul, am deveni pur şi simplu părtaşi la aceste fapte. Din păcate, companiile mai pot recupera prejudiciul, pacienţii care au dispărut, nu”, a spus Mihai.

 APMGR solicită Guvernului un audit independent la CNAS pentru a verifica folosirea banului public, suspendarea plăţii clawback pentru medicamentele generice.

Coform CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţă în perioada următoare sunt medicamente sub 25 de lei.

„Plătim taxe şi impozite către statul român, producătorii de medicamente generice au plătit peste 400 mil. lei în 2016 şi constatăm că ei sunt fraudaţi fără ruşine. Ne aflăm în situaţia de acum 15 ani în care găsim medicamente scumpe, dar pacienţii nu mai pot să găsească medicamente ieftine. Peste 200 de medicamente au fost scoase de pe piaţă în ultima perioadă”, a spus şi Dragoş Damian, CEO Terapia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO