Companii

​Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România: „Noua metodologie de calcul a preţului la medicamente este o cosmetizare a vechii politici”

​Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din...

Autor: Georgiana Mihalache

14.10.2016, 12:31 348

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) critică proiectul de Hotărâre de Guvern al Ministerului Sănătăţii privind preţurilor medicamentelor, atrâgând atenţia că măsura de scădere treptată a preţului nu va opri dispariţia medicamentelor din piaţă şi solicită autorităţilor să prezinte soluţii pentru a reglementa metodologia de calcul.

Ministerul Sănătăţii a publicat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care preţurile la medicamentele generice eliberate pe bază de reţetă vor scădea cu 35% în mod treptat, în următorii trei ani, la 1 martie anul viitor fiind propus primul prag de scădere cu 10% a preţurilor. Proiectul este supus dezbaterii publice, urmând ca în următoarele săptămâni să fie adoptată o hotărâre.

„În loc de o schimbare de abordare a strategiei medicamentului, noua metodologie nu este decât o cosmetizare a vechii politici, al cărui eşec a fost deja dovedit de dispariţia medicamentelor de pe piaţă. Facem un apel către Ministerul Sănătăţii şi primul ministru Dacian Cioloş de a organiza o dezbatere reală despre modul în care România vrea să asigure accesul la tratament al pacienţilor”, a spus Laurenţiu Mihai, directorul executiv al APMGR.

APMGR atrage atenţia medicamentele genericele rămân discriminate prin aplicarea aceleiaşi duble referenţieri, la cel mai mic preţ din 12 ţări de referinţă şi la 65% din preţul medicamentului inovativ. În acest mod, medicamentele generice vor continua să dispară din piaţă, potrivit APMGR, care arată că micşorarea preţului medicamentelor ale căror brevete au expirat va afecta medicamentele generice asupra cărora nu se aplică aceeaşi măsură.

Soluţia prezentată de APMGR vizează măsuri administrative legate de preţ şi măsuri fiscale, precum introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, Asociaţia indicând organizarea unei dezbateri ample la care să participe toate părţile implicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO