Companii

Asociaţiile pacienţilor şi cele din industria farma reacţionează la noul proiect de calculare a preţurilor la medicamente

Asociaţiile pacienţilor şi cele din industria farma...

Autor: Georgiana Mihalache

14.10.2016, 15:20 203

Reprezentanţii asociaţiilor pacienţilor şi ai industriei farmaceutice critică proiectul de Hotărâre de Guvern al Ministerului Sănătăţii, prin care preţurile la medicamentele generice eliberate pe bază de reţetă vor scădea cu până la 35% în mod treptat în următorii trei ani, arătând că această măsură, chiar dacă se va aplica în trei etape, va afecta pacienţii români în urma dispariţiei anumitor medicamente din piaţă.

Asociaţiile pacienţilor şi cele din industria farmaceutică prezintă într-un document de poziţie care sunt posibilele consecinţe ale scăderii preţurilor la medicamentele eliberate pe bază de reţetă, după ce Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a propus dezbateri în ceea ce priveşte proiectul.

Criticile asociaţiilor din farma vizează lipsa de transparenţă a măsurii, lipsa interesului pentru pacienţi şi a unui impact pozitiv asupra bugetului, avertizând că dispariţia medicamentelor din piaţă nu se va opri, fapt care anunţă o posibilă criză în piaţa farmaceutică din România.

,,Ne confruntăm cu o criză a medicamentelor fără precedent. Autorităţile au uitat că orice măsură în domeniul Sănătăţii trebuie să fie în beneficiul pacienţilor români. La nivel declarativ le pasă şi iau măsuri, dar de fapt măsurile rămân doar pe hârtie şi medicamentele tot nu ajung la pacienţi”, susţine Cezar Irimia, preşedinte al Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Radu Gănescu, preşedinte al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice critică lipsa de curaj a autorităţilor pentru a lua deciziile corecte, iar Dumitru Lupuleasa, preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România, arată că pacienţii găsesc din ce în ce mai rar tratamentul de care au nevoie.

,,În continuare se vorbeşte de scăderea preţurilor sub minimul european deja impus ceea ce înseamnă că toate riscurile privind dispariţia medicamentelor de pe piaţă rămân neschimbate. De fapt, se înlocuieşte o incertitudine cu certitudinea că nu există nicio şansă să stopăm dispariţia medicamentelor de pe piaţă”, susţine şi Rozalina Lăpădatu, preşedinte al Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie.

Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, a catalogat măsura propusă de Ministerul Sănătăţii drept „inacceptabilă”, scopul acesteia fiind acela de a amâna „inevitabilul colaps al sistemului de sănătate românesc”, criză despre care aminteşte şi Robert Popescu, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România, care afirmă că nu oferă predictibilitate în piaţă.

,,Promisiunea evitării unei noi crize în piaţa farmaceutică nu poate fi respectată în condiţiile în care preţul anumitor medicamente esenţiale este scăzut prin noua metodologie sub minimul european deja impus. Din perspectiva noastră, prevederile acestei Hotărâri de Guvern generează noi probleme pentru pacienţii români, pentru operatorii economici din sistem şi, nu în ultimul rând, pentru autorităţi”, susţine Robert Popescu.

Vlad Voiculescu a afirmat că scăderea preţului la medicamente cu 35% nu se va realiza brusc, ci în trei etape, primul termen de scădere cu 10% urmând să fie la 1 martie 2017.

„Ieftinim o serie de medicamente şi avem grijă ca pacienţii români să nu rămână fără medicamentele esenţiale stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Dacă stocurile ating un prag critic, Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului vor primi alerte”, a declarat Vlad Voiculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO