Companii

Astăzi apare catalogul ZF „Top 100 cele mai valoroase companii din România“: UiPath, Dedeman şi Banca Transilvania sunt cele mai valoroase afaceri antreprenoriale din România

Este pentru al şaselea an consecutiv când anuarul „Top 100 cele mai valoroase companii din România“ include şi clasamentul celor mai valoroase 25 de companii antreprenoriale româneşti.

Este pentru al şaselea an consecutiv când anuarul „Top 100 cele mai valoroase companii din România“ include şi clasamentul celor mai valoroase 25 de companii antreprenoriale româneşti.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

03.12.2020, 00:08 2037

♦ Top 25 afaceri antreprenoriale din România valorează 23 mld. euro, cu 7 mld. euro mai mult faţă de clasamentul din 2019 ♦ Primii cinci ocupanţi ai clasamentului sunt aceiaşi ca în ediţia din 2019, cu singura diferenţă că Banca Transilvania şi Dedeman au făcut rocadă, restul poziţiilor menţinându-se ca în 2019.

Cele mai valoroase 25 de com­panii antreprenoriale ro­mâneşti din 2020 cu­mu­lează o valoare puţin peste 23 de miliarde de euro, cu 45% - echivalentul a peste 7 mld. euro - mai mult faţă de topul din edi­ţia anterioară. În această creş­tere specta­cu­loasă cân­tă­reşte foar­te mult liderul UiPath, a că­rui valoare a avan­sat cu 72% în ultimul an, arată o analiză din anua­rul ZF „Top 100 cele mai va­lo­roase com­panii din Româ­nia“ - ediţia a 15-a, care apa­re pe piaţă astăzi, pe 3 de­cembrie 2020.

Alte creşteri semnifica­ti­ve au raportat şi grupul SIEPCOFAR, cel care deţi­ne reţeaua de farmacii Dona (plus 47% ca valoare), dezvoltatorul imobiliar One United Properties, care a înre­gis­trat o creştere de 44%, grupul din IT Bitdefender (plus 43%) şi grupul Fildas-Catena (plus 41%). Pe de altă par­te, şase companii din cele 25 au fost evaluate în scădere anul acesta.

Primii cinci ocupanţi ai clasa­men­tului sunt aceiaşi ca în ediţia din 2019, cu singura diferenţă că Banca Transil­va­nia şi Dedeman au făcut rocadă, restul po­ziţiilor menţinându-se identic. Dacă însă, anul trecut, toţi cei cinci care deschid topul raportau creşteri ale valorii, situaţia este diferită în acest an, când unul dintre ei - Banca Transilvania - marchează o scădere de 13% faţă de 2019.

Patru nume sunt nou-intrate în cla­sa­mentul celor mai valoroase compa­nii an­treprenoriale româneşti - Farmacia Tei (farma), TeraPlast (materiale de con­strucţii), Grupul Agricola Inter­na­ţional (bunuri de larg consum) şi Romstal Imex (materiale de construcţii).

În topul extins al celor 100 cele mai valoroase companii, sunt 12 fondate de oameni de afaceri de români sau „adoptaţi“ de România. La fel ca în anii trecuţi, topul este dominat de multinaţionale.

Unsprezece nume noi, pentru prima dată doi reprezentanţi din industria de tehnologie în top zece, o companie care ajunge în primii cinci după un salt de aproape douăzeci de poziţii. Aşa se prezintă, pe scurt, anuarul ZF „Top 100 Cele mai valoroase companii din România - ediţia a 15-a“, care apare pe piaţă astăzi.

„Top 100 cele mai valoroase companii din România“ este un demers jurnalistic pornit în 2006, când, într-o economie cu creşteri şi investiţii străine record, Ziarul Financiar şi-a pus problema valorii, a preţului companiilor locale, indicator care înglobează mai mult decât cifre de afaceri sau marje de profit.

De la prima ediţie topul a fost realizat în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners - cum se numea la acea dată, în prezent BT Capital Partners. În ultimii trei ani şi firma de evaluare Veridio a fost partener al ZF în realizarea acestui Catalog.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO