Companii

Astra Vagoane Călători Arad: A dispărut resursa umană pentru industria românească

Valer Blidar

Valer Blidar

Autor: Mirabela Tiron

26.10.2016, 00:07 3539

Industriaşul Valer Blidar, care controlează fabrica Astra Vagoane Că­lători din Arad, cu afaceri de 96 mil. lei (22 mil. euro), pre­gă­teşte în acest an 140 de tineri pentru me­seriile de su­dori, electricieni, lă­că­tuşi şi altele în cadrul şcolii pro­fe­sio­nale pe ca­re a înfiinţat-o anul trecut, prin ca­re încearcă să îşi asigure forţa de muncă în fabrica pe care o conduce.

„Cea mai mare gre­şea­lă a Mi­nis­te­rului Edu­caţiei a fost desfiin­ţarea şco­lilor pro­fesio­nale. Industria ro­mâ­nească are nevoie de me­seriaşi, care în prezent sunt foarte greu de găsit. În fabrica mea lucrează 600 de mese­riaşi, dar 80% din aceştia au vârste de peste 55 de ani, deci vor ieşi peste câţiva ani de la pensie.“

Un tânăr sudor, electrician sau lăcătuş primeşte un salariu de început de 2.000 de lei brut şi poate ajunge la 4.500-5.000 de lei salariu brut în câţiva ani, potrivit lui Blidar.

„În piaţă nu găsim forţă de mun­că specializată, de aceea pregă­tim oa­menii în cadrul şcolii profesio­na­le pe care am reuşit să o deschidem anul tre­cut, după opt ani de în­cer­cări. Noi le plătim stu­diile tinerilor pentru trei ani, îi şi cazăm, iar după ce ter­mină şcoa­la profesională va trebui să lu­creze timp de cinci ani în fabrica noas­­tră“, a spus industriaşul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO