Companii

Atlasul de business al României 2022. Industria României se suprapune în multe judeţe cu producţia auto

Atlasul de business al României 2022. Industria...
06.06.2022, 09:00 1227

Industria prelucrătoare, despre ea vorbim atunci când spunem fabrici, se bazează în mare parte în România pe sectorul auto. În 15 judeţe din ţară, compania lider în industria prelucrătoare vine din sectorul auto, iar în  Arad, Sibiu sau Timiş supremaţia industriei auto este evidentă în condiţiile în care 8 companii din top zece sunt din auto.

Urmează Braşov, Argeş, Bistriţa Năsăud cu câte 6 jucători din auto în top 10.

Analiza realizată de ZF ia în calcul judeţul în care este înregistrată compania, astfel că există situaţii în care sediul social să se afle într-un judeţ, dar unitatea sau unităţile de producţie să fie localizate în alte regiuni ale ţării.

Cumpăraţi AICI Atlasul de Business al României

Este o situaţie întâlnită în special la firmele înregistrate în Bucureşti, cu sediile sociale, dar fară fabrici în Capitală.

Dacă ne uităm la cele mai mari 1.000 de firme din România, un nucleu care reprezintă 50% din cifra de afaceri totală şi un sfert din forţa de muncă, vedem imaginea cea mai clară a industriei prelucrătoare, a fabricilor: pe locul doi ca cifră de afaceri după comerţ, dar cel mai mare angajator din economie.

Dar ce face un judeţ care nu are nicio fabrică mare, în care nu mai există niciun centru de producţie cu 500-1.000 de salariaţi?

Corelată cu harta demografică a României, harta celor mai mari fabrici arată că acolo unde nu mai există producţie nu mai există nici oameni. Deşi bani există, dar investitorii lipsesc.

Judeţe precum Vaslui, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi pot primi finanţare nerambursabilă de 60% pentru investiţii, însă ultimii ani nu au arătat o efervescenţă în zonele sărace.  „Sperăm ca firmele mari să facă fabrici în judeţele mai sărace, să avem şi acolo industrie, locuri de muncă, şi uşor, uşor aceste investiţii să-i aducă şi pe românii plecaţi“, spunea Roxana Mircea, partener în cadrul REI Finance Advisors, o firmă care oferă consultanţă în zona de investiţii.

Mai mult, România are nevoie şi de investiţii de amploare, de acele proiecte care schimbă faţa unui judeţ, la fel cum s-a întâmplat cu judeţul Alba după venirea grupului Daimler la Sebeş.

Din păcate, după 2008, proiectele de investiţii de peste 100 de milioane de euro în producţie locală au fost puţine: Daimler cu 300 mil. euro la Sebeş, într-o fabrică de cutii de viteze, grupul turc Yildiz Entegre cu o investiţie de peste 150 mil. euro într-o fabrică producătoare de MDF în comuna Oarja din judeţul Argeş,  proprietarul Arctic cu un nou pariu de 100 mil. euro în Dâmboviţa, Ford cu planul de dezvoltare de la Craiova, B. Braun cu o fabrică de soluţii perfuzabile pentru spitale lângă Timişoara sau grupul elveţian Clariant care a ridicat o fabrică de bioetanol, un combustibil natural folosit pentru maşini în judeşul Olt.

Iar harta celor mai mari fabrici din fiecare judeţ arată cât de mult cântăresc investiţiile în economia locală, cum schimbă orice proiect de producţie dezvoltarea unei zone.

Sunt şase judeţe în România – Mehedinţi, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Brăila şi Vaslui – unde liderul producţiei din judeţ are afaceri mai mici decât locul zece din judeţul vecin. Iar mai departe, lipsa investiţiilor se vede în viaţa oamenilor, în nivelul de trai, în depopularea unor localităţi întregi din România.

 

După 2008, proiectele de investiţii de peste 100 de milioane de euro în producţia locală au fost puţine:

Daimler cu 300 mil. euro la Sebeş într-o fabrică de cutii de viteze.

Grupul turc Yildiz Entegre cu o investiţie de peste 150 mil. euro într-o fabrică producătoare de MDF în comuna Oarja din judeţul Argeş.

Proprietarul Arctic cu un nou pariu de 100 mil. euro în Dâmboviţa.

Ford cu planul de dezvoltare de la Craiova.

B. Braun cu o fabrică de soluţii perfuzabile pentru spitale lângă Timişoara.

Grupul elveţian Clariant a ridicat o fabrică de bioetanol, un combustibil natural folosit pentru maşini, în judeţul Olt.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO