Companii

Ce au însemnat ultimii 20 de ani pentru economia românească şi pentru piaţa avocaturii de business? D&B David şi Baias: O schimbare extraordinară în ultimele două decenii a fost creşterea încrederii investitorilor. În avocatură, lucrurile evoluează în linie cu economia şi piaţa

galerie foto

galerie foto

Autor: Cristina Roşca

23.11.2022, 00:07 363

♦ D&B David şi Baias este societatea de avocatură corespondentă PwC în România ♦ Casa de avocatură a fost fondată acum două decenii şi a pornit la drum cu 12 avocaţi activi în 3-4 arii de practică ♦ Astăzi, sunt aproximativ 50 de avocaţi activi în cel puţin 10 arii de practică.

Economia românească s-a dezvoltat puternic în ultimele două decenii, pe măsură ce tot mai mulţi investitori au început să capete încredere să parieze pe piaţa locală, în varii domenii de activitate. Schimbarea legislaţiei, dar şi aderarea la UE şi-au spus cuvântul în acest sens.

Odată ce economia, piaţa de M&A şi mediul de afaceri au evoluat, piaţa avocaturii de business a mers şi ea în aceeaşi direcţie. Astfel, noi arii de practică au fost dezvoltate, iar complexitatea cazurilor a crescut la rândul său.

„La început am fost o echipă de 12 avocaţi activi în 3-4 arii de practică. Astăzi am ajuns la aproximativ 50 de avocaţi (dintre care nouă parteneri – n.red.), cel puţin 10 arii de practică, plus un pedigree de proiecte reuşite. Lucrurile evoluează în materie de arii de practică datorită evoluţiilor rapide şi profunde din piaţă“, sumarizează ultimii 20 de ani Sorin David, partener coordonator al casei de avocatură D&B David şi Baias. El este membru în Baroul Bucureşti din anul 1991 şi arbitru al Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie.

D&B David şi Baias este societatea de avocatură corespondentă PwC în România şi este parte din reţeaua internaţională PwC Legal, care cuprinde mai mult de 3.000 de avocaţi în peste 90 de ţări. Casa de avocatură locală a fost lansată pe piaţă acum două de­cenii, iar astăzi acoperă ca arii de practică fuziuni, achiziţii şi restructurări, societăţi comer­ciale şi grupuri de societăţi, proprietăţi imobiliare, concurenţă şi ajutoare de stat, servicii financiare şi pieţe de capital, relaţii de muncă şi resurse umane, proprietate inte­lec­tuală, protecţia consumatorului şi a datelor cu caracter personal, litigii fiscale şi comerciale.

„La începutul anilor 2000 şi avocatura de business era încă într-un stadiu incipient.  Ea a evoluat odată cu economia şi cu nevoile companiilor, cu conştientizarea nevoii de reprezentare legală în multe aspecte importante, nu numai în instanţă. A fost o evoluţie continuă. Acum sunt avocaţi specializaţi în multe arii ce ţin de dezvoltarea şi parcursul unei companii şi permanent trebuie să ne adaptăm şi să ne reinventăm“, explică Anda Rojanschi, partener şi coordonator al practicii de Corporate M&A a D&B David şi Baias. Ea e specializată în societăţi comerciale şi grupuri de societăţi, precum şi în fuziuni, achiziţii şi reorganizări ale grupurilor de societăţi. Este licenţiată în drept la Universitatea Bucureşti şi a fost admisă în Baroul Bucureşti în anul 1996.

„Comparativ cu acei ani (de început – n.red.), acum avocaţii lucrează permanent cu directorii de companii şi cu antreprenorii în dezvoltarea afacerilor, pentru a furniza asistenţă în negocierea tranzacţiilor şi consultanţă pe diferite proiecte“, adaugă Anda Rojanschi.

O altă schimbare extraordinară în ultimile două decenii a fost creşterea încrederii inves­titorilor în faptul că dacă merg în justiţie în România pot să obţină dreptate, pot să îşi recupereze banii de la ANAF, pot să primească dobânzi, completează Dan Dascălu, partener şi coordonator al practicilor de Litigii şi Relaţii de muncă ale D&B David şi Baias .

„De asemenea, toată evoluţia legislaţiei naţionale de o parte, care s-a schimbat foarte mult, jurisprudenţa care s-a modificat şi ea puternic, aderarea la Uniunea Europeană şi accesul la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (i.e. cazuistica de acolo) au făcut ca totul să se schimbe fundamental.“

Totuşi, temerile lui Dan Dascălu pentru viitorul apropiat sunt că pierdem un timp preţios şi că nu ne dezvoltăm ca societate pe cât de repede avem şansa să o facem.

„Pentru businessul local şi pentru economie, am aşteptări rezonabil rezervate pentru 2023 în condiţiile războiului din Ucraina, al volatilităţii macroeconomice, al alegerilor care se apropie din ce în cel mai mult, al impactului crizei mondiale, care este posibil să ducă la o stagnare a economiei. Pentru noi ca avocaţi, această evoluţie prezintă multe provocări, dar şi multe oportunităţi de a fi alături de companii în depăşirea situaţiilor de criză“, completează avocatul licenţiat în Drept al Universităţii Bucureşti şi membru al Baroului Bucureşti din 1997, reprezentant al contribuabililor în cauze complexe în faţa instanţelor naţionale şi a Curţii de Justiţie a UE, precum şi în cauze de arbitraj internaţionale şi în procedura de transparenţă legislativă aferrentă legislaţiei fiscale.

Şi în ultimii 20 de ani au fost multe momente de dezvoltare, dar şi multe de cumpănă, completează Sorin David.

„Am învăţat din greşeli, am învăţat să gândim în perspectivă şi să acţionăm ca atare. Un moment important pentru D&B David şi Baias, la fel ca pentru multe alte companii, a fost criza financiară din 2008-2010, când practic ne-am reinventat, ne-am format echipe valoroase şi puternice şi ne-am concentrat atenţia pe dezvoltarea de noi arii de practică.“

În opinia sa, cei 20 de ani de activitate ai D&B reprezintă un cumul de experienţe foarte diferite: de participare la dezvoltarea pieţei, de trecere prin diferite crize, gestionarea perioadelor de creştere, maturizarea culturii de afaceri în România, modernizarea statului român post-comunist, transformarea avocaturii de business dintr-o avocatură reactivă, care răspunde punctual la nevoile clienţilor, într-o avocatură proactivă şi uneori inovativă prin anticiparea nevoilor clienţilor şi găsirea de soluţii noi, folosirea tot mai mult a tehnologiei în munca de avocat.

„Pentru următorii 20 de ani, la D&B ne propunem să rămânem permanent relevanţi, iar asta înseamnă adaptare la trendurile din piaţă, folosirea tehnologiilor şi creşterea de oameni valoroşi. Cineva spunea că „atunci când toată lumea ştie să facă ce faci tu, trebuie să treci la următorul nivel“ şi noi încercăm asta“, adaugă Anda Rojanschi.

Tehnologia va fi tot mai folosită şi în litigii.

„Iar în domeniul litigiilor, vom folosi din ce în ce mai mult tehnologia pentru a elimina partea administrativ-birocratică a probatoriului, acesta fiind un domeniu care a făcut paşi importanţi în ultimii 2-3 ani, pentru a deveni şi mai eficienţi. Dar sunt convins că punctele forte în argumentarea juridică şi determinarea de a susţine cauza cu încredere şi cu abordări inovatoare  vor fi şi esenţiale şi în următorii 20 de ani“ conchide Dan Dascălu. 

Ziarul Financiar a discutat cu cei trei parteneri care sunt în firmă încă de la început despre dezvoltarea brandului D&B David şi Baias în cei 20 de ani de activitate şi despre cum va arăta firma şi piaţa avocaturii într-un viitor marcat de incertitudini şi digitalizare.

 

Sorin David, partener coordonator al D&B David şi Baias

►  Cei 20 de ani de activitate ai D&B reprezintă un cumul de experienţe foarte diferite: de participare la dezvoltarea pieţei, de trecere prin diferite crize, gestionarea perioadelor de creştere, maturizarea culturii de afaceri în România, modernizarea statului român postcomunist, transformarea avocaturii de business dintr-o avocatură reactivă, care răspunde punctual la nevoile clienţilor, într-o avocatură proactivă şi uneori inovativă prin anticiparea nevoilor clienţilor şi găsirea de soluţii noi, prin folosirea tot mai mult a tehnologiei în munca de avocat. Vedem nevoia de eficientizare a activităţii avocaţiale şi, nu în ultimul rând, vedem cum s-a schimbat experienţa de a lucra cu oamenii - colegi, competitori, clienţi şi autorităţi, care şi ei evoluează odată cu societatea.

► Structura noastră la început a fost una tipică unei firme de avocatură la momentul constituirii: doi parteneri, câţiva avocaţi cu senioritate şi câţiva avocaţi la început de carieră. La început am fost o echipă de 12 avocaţi activi în 3-4 arii de practică. Astăzi am ajuns la aproximativ 50 de avocaţi (dintre care nouă parteneri – n.red.), cel puţin 10 arii de practică, plus un pedigree de proiecte reuşite, unele fiind etalon în piaţă. Lucrurile evoluează în materie de arii de practică datorită evoluţiilor rapide şi profunde din piaţă.

► Au fost multe momente de dezvoltare (în cei 20 de ani de activitate – n.red.), dar şi multe de cumpănă pe care am reuşit să le depăşim cu bine. Am învăţat din greşeli, am învăţat să gândim în perspectivă şi să acţionăm ca atare. Un moment de important pentru D&B David şi Baias, la fel ca pentru multe alte companii, a fost criza financiară din 2008-2010, când practic ne-am reinventat, ne-am format echipe valoroase şi puternice şi ne-am concentrat atenţia pe dezvoltarea de noi arii de practică.

► Când am pus bazele D&B ne-am propus să fim una dintre cele mai redutabile şi mai bune calitativ firme de avocatură de afaceri din România şi un lider de gândire în anumite arii de practică, precum concurenţa şi litigiile fiscale, şi cred că am reuşit.

► D&B David şi Baias a devenit un brand cunoscut, cu o reputaţie solidă, care şi-a pus amprenta în piaţa serviciilor juridice din România prin soluţii inovatoare aduse pentru clienţii săi, dar şi prin contribuţia adusă de-a lungul timpului la îmbunătăţirea legislaţiei din diferite domenii în care activează. Aceste realizări ne-au menţinut permanent în top 10 societăţi de avocatură din România.

 

Anda Rojanschi, partener şi coordonator al practicii de Corporate M&A a D&B David şi Baias

► Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a trecut printr-o serie de schimbări extraordinare în ultimele două decenii, pornind de la anii marilor privatizări şi tranzacţii cu valori de ordinul miliardelor de euro, precum Erste/BCR sau Rompetrol/KMG, şi boomul tranzacţiilor imobiliare, şi ajungând la anii de criză 2008-2011, când, după căderea Lehman Brothers, majoritatea acordurilor au fost îngheţate, inclusiv în România. Ulterior, piaţa a început să-şi revină uşor, dar valoarea totală a tranzacţiilor abia dacă atingea 1-1,5 miliarde euro.

► Criza din 2009-2011 a produs o resetare a multor afaceri şi a reconfigurat practic piaţa avocaturii de business, serviciile adaptându-se la noua realitate. În plus, numărul tranzacţiilor la vremea respectivă era indiscutabil mai mic pentru că nu exista un ecosistem al antreprenorilor români şi o dezvoltare în atât de multe sectoare.

►Acum, piaţa de M&A este o piaţă „vie“, investitorii vin, se interesează, este concurenţă pe ţinte şi sunt mai multe sectoare interesante, pe lângă cele care s-au menţinut în atenţie în perioada mai recentă: IT şi servicii medicale.

► Există un interes crescut pentru companiile din România, dovadă fiind faptul că piaţa locală de M&A creşte şi ocupă locul trei în regiunea Europei Centrale şi de Est, după Polonia şi Cehia, cu un volum de circa 300 de tranzacţii anual şi o valoare cumulată de peste 5 miliarde de euro.

► La rândul lor, antreprenorii români au început să facă achiziţii pentru a se extinde şi dezvolta, operaţiuni care erau aproape inexistente la începutul anilor 2000. Am avut privilegiul de a fi alături de antreprenori români în tranzacţii importante pentru piaţa românească şi este cu atât mai motivant pentru un avocat când fondatorul unei companii îl alege pentru a-l reprezenta într-un proces atât de important cum este vânzarea afacerii. De asemenea, am avut şi avem clienţi cu care am construit legături puternice de încredere pe termen lung şi pe care i-am asistat în toate etapele importante ale evoluţiei afacerii lor.

► În ultimele două decenii s-a produs, în primul rând, o profesionalizare şi o specializare a avocaţilor de business pe anumite arii care atunci nu erau aşa dezvoltate, precum M&A, servicii financiare sau consultanţă în diferite industrii reglementate (de exemplu servicii medicale sau retail) ori domenii noi, cum sunt reglementările în domeniul protecţiei datelor personale.

► La începutul anilor 2000 şi avocatura de business era mai la început şi a evoluat odată cu economia şi cu nevoile companiilor, cu conştientizarea nevoii de reprezentare în multe aspecte importante, nu numai în instanţă. A fost o evoluţie continuă. Acum sunt avocaţi specializaţi în multe aspecte ce ţin de dezvoltarea şi parcursul unei companii şi permanent trebuie să ne adaptăm şi să ne reinventăm. Comparativ cu acei ani, acum avocaţii lucrează permanent cu directorii de companii şi cu antreprenorii în dezvoltarea afacerilor, pentru a furniza asistenţă în negocierea tranzacţiilor şi consultanţă pe diferite proiecte.

► Pentru următorii 20 de ani, la D&B ne propunem să rămânem permanent relevanţi, iar asta înseamnă adaptare la trendurile din piaţă, folosirea tehnologiilor şi creşterea de oameni valoroşi. Cineva spunea că „atunci când toată lumea ştie să facă ce faci tu, trebuie să treci la următorul nivel“ şi noi încercăm asta cu fiecare soluţie inovatoare pe care o găsim la problemele clienţilor noştri.

► Evoluţia tehnologiei, noile moduri de lucru, volatilitatea economică şi instabilitatea geopolitică care planează asupra tuturor aduc multe provocări pentru companii şi societate, iar noi ca avocaţi şi consultanţi trebuie să fim acolo şi să construim încredere că acestea pot fi depăşite.

 

Dan Dascălu, partener şi coordonator al practicilor de Litigii şi Relaţii de muncă ale D&B David şi Baias

► O schimbare extraordinară în ultimile două decenii a fost creşterea încrederii investitorilor în faptul că dacă merg în justiţie (în România – n.red.) pot să obţină dreptate, pot să îşi recupereze banii de la ANAF, pot să primească dobânzi etc.

► De asemenea, toată evoluţia legislaţiei naţionale de o parte, care s-a schimbat foarte mult, jurisprudenţa care s-a modificat şi ea puternic, accederea la Uniunea Europeană şi la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (i.e. cazuistica de acolo) au făcut ca totul să se schimbe fundamental.

► Apoi, codurile - fiscal şi de procedură fiscală - s-au schimbat foarte mult, fapt ce a dus la o mai mare transparenţă decizională. Toate acestea elemente au condus la o altă percepţie a investitorilor faţă de România.

► Pentru businessul local şi pentru economie, am aşteptări rezonabil rezervate pentru 2023 în condiţiile războiului din Ucraina, al volatilităţii macroeconomice, al alegerilor care se apropie din ce în cel mai mult, al impactului crizei mondiale, care este posibil să ducă la o stagnare a economiei. Pentru noi ca avocaţi, această evoluţie prezintă multe provocări, dar şi multe oportunităţi de a fi alături de companii în depăşirea situaţiilor de criză.

► Temerile pentru viitorul apropiat sunt că pierdem un timp preţios şi că nu ne dezvoltăm ca societate pe cât de repede avem şansa să o facem.

► Referitor la business, segmentul litigiilor are o dinamică foarte solidă şi care, suntem convinşi, va înregistra creşteri semnificative şi în anii următori.

► Ca avocat, trebuie să fii sigur că faci ceea ce îţi place şi ce îţi doreşti, altfel nu-ţi vei face meseria cu pasiune şi nu vei avea succes. Ca să sumarizez: pasiunea, curiozitatea profesională şi dorinţa de a învăţa, spiritul inovativ şi orientat spre soluţii sunt printre cele mai importante atuuri ale unui avocat în devenire.

► D&B David şi Baias este o adevărată şcoală de avocatură de business dacă ne uităm la câte firme de top au fost dezvoltate sau sunt conduse de oameni formaţi de noi. Cu riscul de a fi suspectat de subiectivism sau poate chiar a fi lipsit de modestie, pot afirma fără dubiu că lăsăm o amprentă puternică în stilul de lucru al oamenilor.

► Munca noastră este una de echipă, nu ne uităm doar la problema clientului, ci şi la impactul pe care-l poate avea câştigarea acelui caz în societate, la tot ceea ce transparenţa legislativă trebuie să implice. Fiind societatea corespondentă a PwC în România, în multe cazuri lucrăm în echipe mixte formate din avocaţi D&B şi specialişti ai PwC România şi oferim servicii integrate de consultanţă. Complexitatea şi diversitatea chestiunilor cu care ne confruntăm sunt greu de regăsit în piaţă.

Acest articol face parte din campania editorială ”D&B David şi Baias, 20 de ani în România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO