Companii

Cum au schimbat cele mai dificile luni din piaţa energiei topul greilor din domeniu: antreprenorii lasă locul marilor companii, dar pierderile îi vor afecta pe toţi. „În trimestrul I al anului viitor vom vedea pierderi de două cifre, în euro"

Cum au schimbat cele mai dificile luni din piaţa...

Autor: Roxana Petrescu

29.12.2021, 00:04 840

Abia anul viitor se va vedea amploarea reală a pierderilor pe care le vor înregistra furnizorii de energie, primele indicii fiind vizibile din 2021, un an istoric în funcţie de scumpirile înregistrate

„În trimestrul I al anului viitor vom vedea pierderi de două cifre, în euro, în cazul marilor furnizori de energie“, spun oamenii din piaţă. Datele pentru luna noiembrie de la bursa de energie OPCOM arată un preţ mediu al energiei tranzaţionate spot de 213 euro pe MWh, escaladare istorică, imposibil de anticipat în 2020. Astfel, preţul este cu circa 11% mai mare faţă de media din octombrie şi de peste patru ori mai mare faţă de noiembrie anul trecut. În timp ce pentru consumatorii casnici creşterile de preţ sunt ţinute în frâu iarna aceasta prin scheme de compensare şi plafo­nare, cu aplicabilitate până în martie, restul jucătorilor, de la furnizori la mari consumatori, sunt afectaţi de această situaţie fără precedent.

Pe fondul acestei escaladări a preţului, piaţa furnizării de energie a trecut printr-o reconfigurare semnificativă de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO