Companii

Austriecii de la Cascade Empire au ajuns la 11.000 ha de paduri si spun ca vor continua sa cumpere

06.10.2009, 23:20 1110

Cascade Empire, divizia locala de achizitii a companieiaustriece de prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer,detine 11.000 ha de paduri pe piata locala, achizitionate inultimii ani, pentru care a platit circa 30 mil. euro.

"Proiectul a fost gandit ca o investitie pe termen lung, careare si valente imobiliare. Vrem sa ajungem la cat mai mult, insaacum accentul se pune pe consolidare", a spus Lucian Petre,reprezentantul Cascade Empire.

Desi sunt implicati in tranzactii cu terenuri de mai mult timppe piata locala, Petre afirma ca nu a simtit o scadere a pretuluiterenului in ultima perioada. "In cartile de economie se spune cain situatii de criza ai doua scapari: investitiile in aur si interenuri. Iar terenuri inca se mai gasesc, astfel ca exista din cein ce mai mult interes", a continuat el.

Un singur vanzator a incasat 7 mil. euro

Pretul mediu la care compania a achizitionat paduri este de3.000 de euro pe hectar. Cu toate acestea, ultima tranzactie incare au fost implicati a vizat un pret mediu de 3.700 de euro pehectar, in conditiile in care "padurea este buna".

Tranzactia s-a derulat in luna iunie a acestui an, iar la finalCascade Empire a achizitionat 1.915 ha, de la un singur vanzator.Lucian Petre nu a dorit sa precieze numele celui care a vandut. Laun pret mediu de 3.700 de euro pe hectare, rezulta ca austriecii auplatit peste 7 mil. euro. Cascade Empire a fost asistata de firmade avocatura Gilescu& Partenerii CHSH.

"Padurea era de mai mult timp pe piata. Noi suntem foarteselectivi pentru ca fabricile noastre proceseaza numai lemn derasinoase", a mai spus reprezentantul Cascade Empire.

Cascade Empire detine paduri in Prahova, Arges, Suceava,Harghita, Covasna, Hunedoara, Valcea. Lemnul obtinut de pe acestesuprafete este vandut sub diferite forme catre HolzindustrieSchweighofer, dar si catre rivalii de la Kronospan. In legatura cuexploatarea padurilor, Petre afirma ca taierile nu pot depasiritmul de crestere dintr-un an. Astfel, din padurile de rasinoasenu se pot taia mai mult de 7 metri cubi pe an, astfel ca austrieciipot exploata maximum 77.000 metri cubi pe an.

"Eu am planificat exploatari de 30-40.000 de metri cubi pe an.Cantitatea poate fi crescuta in momentul in care am destule drumuriforestiere", spune Petre.

Holzindustrie are doua fabrici de prelucrare a lemnului pe piatalocala, la Sebes si Radauti, insa anul trecut a achizitionata sifosta fabrica IKEA de la Siret.

Potrivit lui Petre, fabricile folosesc circa 2 milioane mc delemn, iar exploatarile proprii din paduri nu contribuiesemnificativ.

Strainii au cumparat paduri de 150 mil.euro

Alaturi de Cascade Empire, o alta companie care a cumparat masivpaduri in ultima perioada in Romanmia este filiala locala agrupului finlandez Tornator.

Finlandezii aveau, potrivit ultimelor date disponibile,aproximativ 12.000 de hectare in centrul Romaniei.

Potrivit calculelor ZF, achizitiile strainilor pe piata localaar fi de circa 150 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO