Companii

Austriecii de la Immoeast au obtinut venituri de 58 mil. euro din chirii incasate pe piata locala

27.08.2008, 18:56 18

Fondul austriac de investitii Immoeast, cu proprietati de 2,5 mil. mp pe piata locala, a obtinut in anul fiscal incheiat in aprilie venituri de 57,8 mil. euro din exploatarea cladirilor finalizate, in crestere cu 153% fata de anul fiscat 2006-2007, potrvit raportului anual al companiei.
Portofoliul Immoeast pe piata locala cuprindea la sfarsitul lunii aprilie 132 de proprietati, a caror valoare de piata este estimata la 3,47 miliarde de euro, volum prin care compania austriaca poate fi considerata cel mai mare investitor din real estate.
In anul fiscal incheiat in aprilie, piata romaneasca a atras 58% din investitiile totale ale Immoeast, respectiv 727 de milioane de euro, printre cele mai importante achizitii numarandu-se proiectele dezvoltate de catre RED Management Capital la Arad, Baia Mare si Constanta. In plus, compania a achizitionat parcul de afaceri S-Park din nordul Capitalei si a inceput extinderea proiectului Iride Business Park din zona Pipera, achizitionat in urma cu mai multi ani.
Compania detine mai multe recorduri pe piata locala, precum cea mai mare tranzactie cu un centru comercial, dupa ce a platit 210 milioane de euro pentru mallul Polus Center dezvoltat de TriGranit in Cluj si este, totodata, cel mai mare proprietar strain de centre comerciale, precum si cel mai mare proprietar de birouri in Capitala.
Cu toate acestea, reprezentantii companiei si-au redus activitatea in acest an, pe fondul scaderii generale a pietei imobiliare.
Printre tranzactiile incheiate de Immoeast anul acesta se numara achizitia in luna aprilie a unei participatii de 50% in compania de dezvoltare israeliana Caterata, care intentioneaza sa dezvolte circa 4.500 de locuinte in mai multe tari, in urma unei investitii de 600 de milioane de euro. Romania reprezinta principala tinta a grupului israelian.
O alta investitie realizata anul acesta a fost infuzia de capital la compania de dezvoltare imobiliara Adama, unde Immoeast a ajuns sa detina 33,85% din actiuni, printre actionari fiind atrase si companiile Lehman Brothers si Morgan Stanely.
In portofoliul Immoeast aflat in dezvoltare pe piata locala se regasesc proiecte aflate in Baia Mare, Constanta, Ploiesti, Oradea, Iasi, Suceava sau Timisoara, compania avand investitii diverse atat in privinta tipului proprietatilor, cat si geografic.
Intregul portofoliu al Immoeast cuprinde 497 de proprietati in 15 tari, cu o valoare de piata estimata la 10,9 miliarde de euro, compania schimbandu-si focusul investitiilor dinspre spatiile de birouri catre retail, logistic si rezidential.

Immoeast in Romania
132 de proprietati in toate segmentele pietei imobiliare
Cea mai mare tranzactie cu un mall - 210 mil. euro pentru Polus Center Cluj
Cel mai mare proprietar strain de malluri operationale, cu trei unitati

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO