Companii

Austriecii de la Petrom au rascumparat Petromservice cu 328,5 milioane de euro. Petrom plateste pentru Petromservice jumatate din banii pe care statul i-a incasat de la austriecii de la OMV

Austriecii de la Petrom au rascumparat Petromservice cu 328,5 milioane de euro

Click pentru imaginea marita

Autor: Roxana Petrescu

19.09.2007, 18:57 296

Petrom a anuntat ieri achizitia activitatii de servicii petroliere a Petromservice, cea mai mare companie din Romania platind 328,5 mil. euro pentru furnizorul care initial facea parte din structura sa. Suplimentar, Petrom mai pluseaza si cu 90 mil. euro investitii si mai adauga 10.000 de angajati la cei aproape 30.000 pe care compania incerca sa-i reduca.
Decizia a fost facuta publica ieri la finalizarea adunarii generale a actionarilor Petromservice, unde a fost discutata si posibilitatea transferarii celor mai importante activitati ale companiei catre Petrom. Pretul pe care Petrom l-a platit pentru preluarea Petromservice reprezinta practic jumatate din banii pe care statul i-a incasat din privatizarea celei mai mari companii romanesti. Austriecii de la OMV au platit in 2004 1,5 mld. euro, din care jumatate a fost majorarea de capital. Informatiile legate de renuntarea la activitatile de servicii petroliere au fost publicate in Monitorul Oficial pe data de 6 septembrie, in care apare o completare a convocatorului publicat initial pe data de 17.08.2007. Completarea era tocmai acest transfer care practic reprezinta core-businessul Petromservice.
"Piata romaneasca pentru servicii petroliere, altele decat cele oferite de Petromservice, nu este pregatita sa ofere volumul si calitatea serviciilor cerute de Petrom. Prin urmare, am beneficiat de aceasta oportunitate de a cumpara activitatea de servicii petroliere a Petromservice si de a o integra in companie", a declarat Mariana Gheorghe, directorul executiv (CEO-ul) Petrom.
Potrivit reprezentantilor Petrom, aprobarea Consiliului Concurentei este asteptata pentru finalul acestui an, finalizarea tranzactiei urmand sa aiba loc la inceputul lui 2008.
"Acest fapt ne va permite sa incepem un amplu proces de modernizare a serviciilor petroliere, pentru a creste calitatea si eficienta. Acest pas ne va ajuta sa obtinem rezultate mai bune si sa ne atingem obiectivele strategice in Divizia de Explorare si Productie", mai spune Gheorghe.
Prin intermediul acestei tranzactii, Petrom adauga aproximativ 10.000 de angajati la cei 30.000 de salariati pe care se chinuia sa-i reduca in scopul minimizarii costurilor. In plus, reprezentantii Petrom anunta investitii consistente, de aproape 90 de milioane de euro in urmatorii ani, in tehnologii si echipamente de ultima ora, in infrastructura si aplicatii IT. Activitatea de servicii petroliere din cadrul Petromservice consta in active mobile, accesorii si stocuri, cladiri si terenuri aferente, precum si unele contracte incheiate cu terti si legate de activitatea de servicii petroliere.
Petromservice avea un contract de aproximativ 1 miliard de euro incheiat.
Petromservice a facut parte din Petrom pana in anul 2002, cand autoritatile din acea perioada au luat decizia restructurarii fostului SNP (Societatea Nationala a Petrolului) in vederea privatizarii. Ideea era renuntarea la toate activitatile care nu reprezentau core-businessul Petrom, printre acestea fiind inclus si Petromserv. In 2002, Asociatia Salariatilor din Petrom, condusa de Liviu Luca, preia controlul asupra celui mai mare furnizor de servicii si echipamente pentru industria de petrol si gaze.
Urmatoarea modificare in actionariatul Petromservice apare in 2005, cand un offshore cipriot, Elbahold Limited, preia 49,3% din Petromservice printr-o majorare de capital la care ceilalti actionari nu au participat. Un pachet de 25% din actiunile companiei raman in continuare sub controlul asociatiei lui Luca, restul fiind controlate de peste 8.500 de persoane fizice. Actionarii Elbahold nu sunt cunoscuti.
In aceasta afacere, Liviu Luca a fost consiliat de Sorin Ovidiu Vantu.
"Nu spun in ce voi investi banii, ca-mi furati ideile", a spus Liviu Luca. Nu este cunoscut cate actiuni are in mod direct Liviu Luca la Petromservice.
Petromservice si federatia Petrom a sindicatelor libere FSLI Petrom detin impreuna 40% din Realitatea Media, unde 54% din actiuni sunt in proprietatea unui offshore, Bluelink Comunicazione, despre care Sorin Ovidiu Vantu sustine acum ca ii apartine, dupa ce anterior negase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO