Companii

Autorităţile din Europa iau măsuri pentru a ţine în frâu preţurile alimentelor. În România, statul lasă mână liberă retailerilor, iar scumpirile continuă

Autorităţile din Europa iau măsuri pentru a ţine în...

Autor: Cristina Roşca

17.03.2023, 00:07 1410

Mai multe state europene, precum Franţa, Croaţia şi Ungaria, au luat măsuri pentru a ţine în frâu preţurile la bunuri FMCG, mai exact la acele produse care se găsesc cel mai des în coşul de cumpărături. În România, autorităţile au lăsat mingea în terenul retailerilor, iar scumpirile nu se opresc.

ZF a întrebat toţi cei zece mari jucători din comerţul cu dominantă alimentară dacă au fost contactaţi de auto­rităţi pentru a găsi o soluţie la situaţia actuală marcată de inflaţie record. Singura reţea care a răspuns a fost Penny, oficialii retailerului afirmând „dacă auto­rităţile au în plan să ia anumite măsuri pe acest subiect, suntem deschişi spre dialog, la fel ca până acum“.

Spre comparaţie, auto­rităţile din Franţa au încheiat un acord cu marii retaileri locali pentru un „trimestru antiinflaţie“, cu preţuri reduse şi îngheţate. Mai recent, guvernul Croaţiei a spus că va introduce preţuri fixe pentru opt pro­duse de bază. Preţul uleiului de floarea-soarelui, de exemplu, va fi mai scăzut decât este astăzi, urmând să co­boare la 1,72 de euro pe litru, de la 1,86 de euro în pre­zent. Primele măsuri de acest gen au fost luate în Ungaria.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO