Companii

Avansul din Romania sustine afacerile grupului ungar farma Richter

Avansul din Romania sustine afacerile grupului ungar farma Richter

Erik Bogsch, managing director al grupului Richter

06.08.2008, 19:35 16

Grupul farmaceutic ungar Richter, unul dintre principalii jucatori din Europa Centrala si de Est, a inregistrat in primele sase luni ale acestui an vanzari de 74,7 mil. euro pe piata locala, in crestere cu 68,2% comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform datelor din raportul trimestrial.
Evolutia din Romania a fost cea mai importanta raportata de Richter, in conditiile in care vanzarile pe piata ungara au scazut cu 41%, iar cele din SUA cu 23,1%. Dupa Rusia, Romania este a doua tara din punctul de vedere al veniturilor generate in cadrul grupului ungar. Richter a intrat pe piata locala in 1998, prin achizitia fabricii Armedica din Targu-Mures, pentru ca in ultimii ani sa-si consolideze pozitia prin achizitii de cateva zeci de milioane de euro in distributie si retail.
Astfel pe segmentul distributiei de medicamente, Richter detine Dita Import Export pentru care a platit 14,5 mil. euro in 2006 si Pharmafarm, tranzactie de peste 13 mil. euro derulata anul trecut. In retail, Richter a ajuns in doi ani la o retea de 165 de unitati prin achizitii.
Cumulat, distributia si retailul au inregistrat venituri de 67,8 mil. euro in prima jumatate a acestui an, cu 84,7% mai mult fata de perioada similara din 2007, pe fondul consolidarii rezultatelor Pharmafarm si a unor farmacii achizitionate. Romania a generat in acest interval 95% din afacerile grupului din distributie si retail, segment pe care grupul a contabilizat pierderi operationale de aproximativ 4,5 mil. euro.
Divizia farmaceutica a Richter a raportat venituri de 12,6 mil. euro pe piata locala, in crestere cu 8,6%. Brandurile cu cele mai bune evolutii au fost Postinor (contraceptiv), Zeplan (cardiovascular), Quamatel (gastrointestinal), Mydocalm si Novynette (contraceptiv oral). De la inceptul acestui an, grupul ungar si-a schimbat modul de raportare, astfel incat rezultatele sunt prezentate distinct pe fiecare regiune.
Dintre companiile farmaceutice care si-au anuntat rezultatele pana in acest moment pe piata locala, A&D Pharma (distributie&retail) a raportat o crestere a vanzarilor de 28%, pana la 254 mil. euro, in timp ce profitul net a scazut cu 92%. Producatoru ceh Zentiva a inregistrat o scadere de 33% a vanzarilor cumulate pe piata locala pana la 33 mil. euro. Pe de alta parte, din productia locala, Zentiva a obtinut un profit de 6 mil. euro, in crestere cu 73% fata de primele sase luni din 2007.
Vanzarile totale ale grupului Richter au atins in perioada ianuarie-iunie 453,2 mil. euro, in crestere cu 1,95 fata de acelasi interval din 2007. Luna trecuta, grupul ungar a anuntat ca preluarea competitorului polonez mai mic Polpharma nu se va finaliza. Pentru ca au renuntat la afacere, actionarii Polpharma vor plati o penalizare de 40 mil. dolari. Ulterior, Richter a anuntat ca si-a marit participatia la GZF Polfa si ca a investit 65 mil. euro intr-o fabrica in Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO