Companii

Avansul vânzărilor de alimente încetineşte pentru a treia lună consecutiv. Comerţul este ridicat de bunurile nealimentare

Avansul vânzărilor de alimente încetineşte pentru a...

Autor: Cristina Roşca

04.11.2014, 00:04 158

Cifra de afaceri în comerţul de alimente, băuturi şi tutun a crescut în luna septembrie în serie brută cu 7,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai mic avans din ultimele patru luni.

În total, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul – ce include atât alimentele, cât şi bunurile nealimentare şi carburanţii – a avansat în serie brută cu 6,1% în septembrie, avansul fiind susţinut de vânzările de electrocasnice, mobilă şi haine sau cosmetice, care au avut creşteri de 11,3%. La polul opus vânzările de carburanţi au scăzut în septembrie. Cifra de afaceri totală în consumul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consum, a început să crească în septembrie anul trecut şi timp de 13 luni a avansat fără sincope, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, susţinută în principal de vânzările de bunurile nealimentare şi alimentare. Deşi INS a anunţat în ultimul an lună de lună o creştere a consumului, jucătorii din retailul alimentar au afirmat că este vorba doar de date statistice, nu de o realitate care se vede în coşurile de cumpărături.

Datele anunţate de INS privind evoluţia cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul nu iau în calcul inflaţia, însă iau în calcul expansiunea reţelelor de comerţ. În fiecare din ultimii ani retailerii internaţionali au continuat să se extindă, în pofida scăderii consumului, în încercarea de a câştiga o cotă de piaţă cât mai mare.

Astfel, în comerţul cu dominanţă alimentară, reţelele au contiuat să pompeze an de an sute de milioane de euro pentru a-şi menţine afacerile pe un trend ascendent. Anterior, începând cu 2009, primul an de criză, consumul a dat semne de oboseală, românii fiind tot mai atenţi pe ce îşi cheltuie banii. Astfel, în perioada 2009-2013 declinul cumulat al consumului a fost de peste 15%.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO