Companii

AVAS: Petrom a platit prea mult pentru Petromservice

12.02.2008, 19:02 17

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a explicat ieri care au fost motivele pentru care a decis sa ceara in instanta anularea deciziei Adunarii Generale a Actionarilor Petrom de aprobare a bugetului de investitii rectificat pentru 2007.
"Argumentele AVAS care au stat la baza chemarii in judecata sunt incalcarea continutului obligatoriu al convocatorului, care nu a mentionat explicit fiecare problema care va face obiectul dezbaterilor", spun oficialii AVAS. Potrivit sursei citate, convocatorul continea ca punct pe ordinea de zi "aprobarea investitiilor Petrom pe 2007", dar de fapt actionarilor le-a fost supus spre aprobare "bugetul de investitii revizuit pe anul 2007".
Actionarii Petrom au aprobat, in noiembrie 2007, rectificarea bugetului, prin suplimentarea fondurilor pentru investitii cu 114 mil. lei (circa 31,5 mil. euro), la 3,86 mld. lei (1,07 mld. euro), si redistribuirea catre sectorul de explorare si productie de sume prevazute initial pentru alte domenii de activitate. Aceasta diferenta este considerata de AVAS a fi aprobarea indirecta a tranzactiei cu Petromservice.
"Aprobarea indirecta a proiectului Pearl (tranzactia Petrom - Petromservice - n.r.) in cadrul bugetului de investitii revizuit pentru anul 2007 este, pe de o parte, contra interesului social, iar, pe de alta parte, de natura de a primejdui insasi existenta societatii", mai spun oficialii AVAS. Mai mult, acestia spun ca suma platita de Petrom pentru Petromservice este mult prea mare, iar valoarea mare a investitiilor afecteaza nivelul profitului prognozat pe 2007 si anii urmatori, reducand drastic dividendele. Primul termen de judecata a fost stabilit pe 6 martie.
Surse din piata spun ca AVAS a trimis un document oficial la Petrom prin care cere intrunirea unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor in cadrul careia sa se anuleze tranzactia de preluare a diviziei petroliere a Petromservice.
Reprezentantii Petrom nu au facut comentarii suplimentare pe baza acestei teme, mentinandu-si pozitia emisa anterior potrivit careia actiunea AVAS este neintemeiata. Decizia prin care Petrom a preluat Petromservice in cadrul unei tranzactii de 328,5 milioane de euro a fost aprobata in Consiliul de Supraveghere al companiei, unde AVAS s-a abtinut referitor la aceasta decizie, dar pentru care acum cheama in judecata cea mai mare companie romaneasca. Surse din piata spun ca organizarea unei noi AGA nu va putea anula tranzactia cu Petromservice chiar in cazul unui vot negativ al AVAS, tranzactia primind deja avizul favorabil al Consiliului Concurentei.
AVAS controleaza 20,64% din actiunile Petrom. Restul actionarilor sunt grupul austriac OMV cu 51,01%, Fondul Proprietatea cu 20,11% si alti actionari cu 8,24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO