Aproximativ 300 de unităţi de procesare a cărnii, fie fabrici de mezeluri, de preparate din carne sau de conserve care pot exporta, sunt active în România, iar judeţele Suceava, Prahova şi Ilfov sunt campioanele în ceea ce priveşte numărul de astfel de afaceri, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Puterea acestor companii la export este redusă dacă ne uităm la faptul că România exportă preparate din carne şi peşte de peste 206 mil. euro anual. Putem creşte exporturile de preparate din carne?
„Problema este legată de faptul că suntem blocaţi la export din cauza pestei porcine. (...) Din SUA au venit acum doi ani inspectori pentru exportul de Salam de Sibiu şi conserve. Nici acum nu s-a finalizat parteneriatul deşi ei au vizitat unităţile şi au văzut că sunt la un nivel înalt. Cu toate că eu garantez că fabricile lucrează cu materie primă (carne de porc – n. red.) din afară, deocamdată sunt reticenţi“, a spus Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.