Companii

Averea conducerii de la ASF: 20 de terenuri, 19 case şi apartamente şi 6 mil. lei în conturi

Averea conducerii de la ASF: 20 de terenuri, 19 case şi...

Autor: Anelis Baciu

13.07.2015, 09:30 562

Averea financiară a celor opt membri ai ASF a ajuns anul trecut la 6,2 mil. lei (1,4 mil. euro), iar datoriile cumulate au fost de aproape 600.000 de euro.

Cei opt membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) aveau anul trecut o avere financiară de circa 6,2 milioane de lei (1,4 mil. euro) plasată în conturi bancare, fonduri de investiţii şi acţiuni, potrivit declaraţiilor de avere publicate pe site-ul instituţiei.

Totodată, ei au în proprietate 20 de terenuri intravilane şi agricole, 19 case şi apartamente, bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 90.000 de euro. Pe de altă parte, datoriile cumulate ajungeau la aproape 600.000 de euro.

Cel mai important om din instituţie, preşedintele Mişu Negriţoiu, a declarat active financiare de 360.000 de euro, cu 7% mai mici decât anul precedent. Negriţoiu şi-a lichidat pe parcursul anului trecut depozitele deţinute la bănci şi a investit mai mult în fonduri. Dacă anul trecut şeful ASF avea conturi de economii şi depozite de echivalentul a 162.000 de euro, acum sumele ţinute la bănci numărau mai puţin de 5.000 de euro. Preşedintele ASF şi-a majorat în schimb deţinerile în fonduri de investiţii şi obligaţiuni cu circa 130.000 de euro, până la 360.000 de euro. Fondurile în care Mişu Negriţoiu şi-a plasat lichidiţăţile investesc în principal în instrumente cu venit fix. De exemplu, fondul în euro NN Patrimonial Balanced, la care şeful ASF a plasat 63.000 de euro, are un portofoliu internaţional diversificat de fonduri, acţiuni cu randament fix (fonduri care investesc fie în acţiuni, fie în instrumente cu randament fix), potrivit descrierii de pe site-ul NN Investment Partners. De altfel, Mişu Negriţoiu spune despre el pe blogul personal: „Sunt conservator faţă de risc, nu «joc» la bursă, nu am afaceri proprii“. El mărturiseşte însă că a avut o tentativă în lumea antreprenorială cu o fermă de albine la Cornu (jud. Prahova), Apicornu, în care a investit circa 10.000 de dolari, dar pe care a lichidat-o din lipsă de clienţi. Firma fusese deschisă în anul 2001, însă după şase ani a fost dizolvată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO