Companii

Aversa a fost cumparata de italienii de la Termomeccanica

01.12.2004, 00:00 78

Producatorul de pompe Aversa Bucuresti a fost cumparat de compania italiana Termomeccanica Pompe, care a preluat astfel de la stat 66,27% din actiunile societatii.
Oficialii AVAS au confirmat tranzactia, dar nu au fost disponibili, in cursul zilei de ieri, pentru precizari suplimentare.
"Cunoastem societatea Aversa foarte bine, primele colaborari incepand cu 6 ani in urma. Suntem convinsi ca din aceasta tranzactie poate lua nastere un competitor la nivel european. Aversa va reprezenta un centru regional in sectorul pompelor, cu activitati de proiectare, productie si comercializare atat a propriilor produse cat si a produselor facute in Italia. Pentru noi acest eveniment reprezinta o operatiune industriala foarte importanta", a declarat Aldo Sammartano, presedinte Termomeccanica Italia.
Compania Aversa avea dupa primele noua luni ale anului datorii de circa 21 de mil. euro, din care peste 80% catre stat (datorii fiscale si catre asigurarile sociale), un profit de doar 50.000 de euro la o cifra de afaceri de 9,32 mil. euro. Pentru sfarsitul anului se asteapta un profit similar cu cel de anul trecut, de circa 55.000 de euro, la o cifra de afaceri de 12,3 mil. euro. Datoriile catre stat nu au trecut in contul italienilor, iar in pretul tranzactiei a fost inclusa si stingerea datoriilor comerciale.
Italienii au alcatuit un plan complet de restructurare, care presupune investitii de 4 milioane de euro pentru perioada urmatorilor 3 ani si externalizarea unor activitati catre parteneri din tara.
"Intentionam sa transferam in Romania o serie de produse care acum se fabrica in Italia. Romania ofera competente si capacitati bune de productie, dar si costuri de productie inferioare celor din Italia, precum costul fortei de munca, un element foarte important pentru competitivitatea pe pietele internationale", a declarat Edoardo Garibotti, director general Termomeccanica Pompe.
Conform acestui plan, in primul si al doilea an Aversa va inregistra pierderi si o scadere a cifrei de afaceri, urmand ca de abia in al patrulea an sa treaca pe profit. Pentru 2009 este prevazut un profit de circa 1 mil. euro la o cifra de afaceri de 13,56 mil. euro.
In urmatorii trei ani insa, compania va ramane cu circa 500 de angajati fata de un total de 1400 din prezent. In cadrul fabricii exista unele probleme de eficienta si de mediu la turnatorie, care va fi probabil desfiintata, in planul de restructurare avandu-se in vedere externalizarea unor activitati catre parteneri din tara. Un proiect similar de realizare a unor activitati in afara societatii este pus in practica pentru fabrica din Italia.
"Din produsele actuale ale Aversa, dupa o verificare a tuturor modelelor si optimizarea procesului de productie, vom alege anumite elemente pe care le vom supune apoi revizuirii astfel incat sa poata fi vandute fara probleme pe pietele UE. Avem in vedere si o revizuire a liniei de productie" a afirmat Garibotti.
Planul de restructurare prevede printre altele si majorarea capitalului social, aceasta fiind una dintre deciziile care se vor lua intr-un timp scurt.
Turbomeccanca a inceput sa isi manifeste interesul pentru preluarea Aversa acum 4 ani, ultima oferta a fost prezentata pe 4 iunie anul acesta iar negocierile de privatizare s-au terminat pe 18 noiembrie. Pentru societatea bucuresteana a mai manifestat interes si consortiului format din Imsat si Anticorosiv Bucuresti, ambele detinute de fondul de investitii Broadhurst.
Termomeccanica colaboreaza cu Aversa inca din 1999, dupa ce in 1984 a devenit unul dintre furnizorii instalatiilor si lucrarilor de pompare pentru CNE Cernavoda. Aversa a furnizat italienilor atat componente pentru pompe, piese prelucrate dar si pompe intregi.
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO