Companii

Avocat Silviu Stoica: Din păcate pe piaţa de tranzacţii nu vedem încă intrări de capital de la investitori strategici străini

Avocat Silviu Stoica: Din păcate pe piaţa de...

Autor: Sebastian Tănase

31.03.2015, 10:16 258

Anul acesta a fost marcat în principal de trazacţii domestice, atât private eqiuty cât şi strategice, dar încă nu avem intrări de fresh capital de la investitori strategici străini, iar atractivitatea unei pieţe de aici vine, a declarat marţi Silviu Stoica, avocat asociat la Popovici Niţu&Asociaţii, la ZF TOP Tranzacţii.

"Eu sunt optimist şi văd acest lucru ca un semnal încurajator. O parte din investitorii strategici au decis să rămână în ţară, ceea ce eu prefer să văd ca o veste bună, un semnal că nu este poate cel mai bun moment să vândă aici".

Alte declaraţii ale lui Silviu Stoica:

Avem tranzacţii si mari si mici si medii. Cele mari dacă se vor materializa vor marca intrări de noi investitori.  2015 se anunţa să marcheze un eveniment sustenabil. Suntem inca la inceput si asteptam.

Ca să aducem invetitori noi sunt mai multe lucruri de facut. Atat la privat cat si la nivel guvernamental. Investitorii nu vin doar daca arati cifre bune, ei vor dori sa vada daca exista sustenabilitate, nu doar dinamizare a pietei, ci o crestere structurala. În momentul de fata nu am reusit sa transmitem eficient semnalul in afara.

Baumax este o tranzactie reprezentativă. Atat pe partea de constructii imobiliare, cat si de retail. Compania practic era in incapacitate de plată, la aproximativ 6 banci. Intr-o negociere ca aceasta nu aduci la masa doar vanzatorul ci si bancile. Ai o muncă extra-tranzactie, de a convinge bancile sa accepte o solutie, un compromis.  Este un lucru pozitiv. Leroy Merlin face parte din acelasi grup cu Auchan, nu sunt noi pe piata si o cunosc destul de bine.

M-as astepta sa vedem o crestere mai buna la sectorul de retail, imobiliar, constructii sau banking.

Faptul ca avem forta de munca specializata in IT e un lucru cunoscut, dar de aici pana la a crea un port de tehnologie inalta e drum lung. Trebuie sa avem capabilitatile manageriale pentru gestionarea unor proiecte aici si in aceste domenii vad investitii strategice si mai complexe.

O alta zona cu potential este agro-business. Sunt jucatori spanioli, olandezi, italieni, insa industria se afla in faza de consolidari.  Se pare ca si studiile confirma acest lucru si putem exploata acest avantaj.

Cred in implicarea statului dar nu prin ajutoare directe cat prin a trimite semnale sa “dezghete” ideea de investitii. Vorbim de cativa ani de parteneriate publice-private, in energie, in infrastructură, unde sunt multe oportunitati. Acest fapt ar putea aduce o reactie in lant.