Companii

Avocaţii de la Reff spun că băncile iau în considerare preluarea de participaţii la firmele pe care le-au creditat

Avocaţii de la Reff spun că băncile iau în considerare preluarea de participaţii la firmele pe care le-au creditat

Alexandru Reff, partener în cadrul Reff şi Asociaţii: Încercăm să ne poziţionăm pentru un an de creştere, după doi ani de platou

Autor: Liviu Chiru

15.03.2011, 23:37 89

Reff şi Asociaţii, societatea de avocaţi afiliată companiei deconsultanţă Deloitte România, a asistat anul trecut clienţi întranzacţii de un miliard de euro, nivel similar cu cel din aniiprecedenţi, dar se pregăteşte pentru o creştere a activităţii în2011.

"Încercăm să ne poziţionăm pentru un an de creştere, după doiani de platou", spune Alexandru Reff, partener în cadrul Reff şiAsociaţii. Casa de avocatură nu a prezentat şi nivelul veniturilorobţinute în 2010, menţinând astfel politica din anii trecuţi. Reffa arătat că echipa ar trebui să se extindă spre 30 de avocaţi pânăla sfârşitul acestui an, faţă de 20 în prezent. Aşteptările decreş­tere a activităţii pleacă de la perspectiva creşteriinumă­rului de tranzacţii, inclusiv pe fondul accelerării proceselorde executare a garanţiilor de către bănci, dar şi a numă­rului deprocese între contri­buabili şi autorităţile fiscale.

"Într-o piaţă care s-a contractat, noi am reuşit un nivelconstant al businessului. Asta a implicat mai multă mun­că,atragerea de noi clienţi, pentru că o parte din do­meniiletradiţionale au scăzut", a spus Reff.
Casa de avocatură a con­siliat anul trecut fondul sud-americande investiţii New Europe Property In­ves­ti­ţii în achiziţiacomplexului comercial Iris Shopping Center din Piteşti şi acom­plexului de birouri Floreasca Business Park din Capitală. Deasemenea, casa de avocatură a consiliat BCR, BRD, UniCredit Ţiriacşi Raiffeisen în pro­ce­sul de vânzare a procesatorului de carduriRomCard către Provus. Andrei Burz-Pînzaru, partener al Reff şiAsociaţii, apreciază că băncile sunt tot mai interesate şi depreluarea unor participaţii în cadrul firmelor pe care le-aucreditat şi care nu mai pot rambursa împrumuturile. BNR a publicatîn vara anului trecut un proiect pentru un regulament în care setrasează principiile de bază ale acestor operaţiuni, iar recent aorganizat şi un seminar.
"Băncile iau deja în considerare preluarea de par­ticipaţii(la companiile debitoare - n.red.). Dacă vom asista la preluări,vom vedea şi vânzări în termen relativ scurt. Putem asista la orevitalizare a pie­ţei de preluare a activelor cu probleme", spuneBurz-Pîn­­zaru.
Reff şi Asociaţii a oferit consiliere în restructurarea decredite bancare în valoare de 500 de milioane de euro începând dintoamna anului 2008 şi până în prezent. Apro­ximativ jumătate dinprocesele de restructurare au fost finalizate, restul fiind încă înderulare. Termenul de fina­lizare a unui astfel de proces seîntinde în general între unu şi trei ani.
Burz-Pînzaru consideră totuşi că preluarea de parti­cipaţii încadrul companiilor va rămâne o soluţie de ultimă instanţă pentrubănci, care nu au resursele de a se implica direct în managementulcompaniilor pe care le-au creditat. În schimb, bancherii ar puteafi mai incisivi în preluarea proiectelor finanţate în zona de realestate, dar şi aici doar dacă nu reuşesc să găsească altesoluţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO