Companii

Avocaţii de la Wolf Theiss au asistat Glovo în procesul de autorizare de către Consiliul Concurenţei a preluării operaţiunilor Foodpanda în România

Anca Jurcovan, Avocat Partener şi Coordonator al practicii de Concurenţă la Wolf Theiss Bucureşti

Anca Jurcovan, Avocat Partener şi Coordonator al practicii de Concurenţă la Wolf Theiss Bucureşti

Autor: Cristina Bellu

21.12.2021, 10:12 218

Firma de avocatură a asistat start-up-ul spaniol Glovo în autorizarea de către Consiliul Concurenţei a preluării operaţiunilor Foodpanda în România, proces aprobat oficial la finalul săptămânii trecute.

Tranzacţia este parte din achiziţia multijurisdicţională, de 170 milioane euro, prin care Glovoapp23, S.L., unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel global din industria livratorilor, preia operaţiunile Delivery Hero în România, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina.

În procesul de autorizare a tranzacţiei de către Consiliul Concurenţei, echipa Wolf Theiss implicată în proiect a fost coordonată de Anca Jurcovan, Avocat Partener si coordonator al practicii de concurenţă, Maria Ionescu având un rol important în cadrul echipei de proiect.

"Autorizarea tranzacţiei Glovo Foodpanda este un caz de referinţă, fiind cea mai complexă analiză realizată până acum de către autoritatea de concurenţă din România cu privire la efectele unei operaţiuni de concentrare economică între platforme”, spune Anca Jurcovan, Avocat Partener şi Coordonator al practicii de Concurenţă la Wolf Theiss Bucureşti.

Ea precizează că în linie cu preocuparea constantă de a eficientiza procedurile de analiză a concentrărilor economice, Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia într-un timp foarte bun, având în vedere noutatea cazului şi/sau a sectorului şi la amplul exerciţiu de consultare a pieţei întreprins de către autoritate.

Wolf Theiss, sub îndrumarea Ilenei Glodeanu, Partener şi Coordonator al echipei Corporate/M&A în România, a oferit, de asemenea, consultanţă multijurisdicţională în materie de fuziuni şi achiziţii pentru preluările Glovo în toate cele 6 jurisdicţii din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, pentru care a fost încheiat separat un pachet de documente tranzacţionale, achiziţia fiind supusă aprobării Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei a anunţat oficial vineri că a autorizat preluarea Foodpanda SRL de către Glovoappro SRL, însă cu respectarea anumitor condiţii. Indirect, subsidiara locală Glovo a preluat şi afacerea Pandamart, operată de către Delivery Hero Dmart SRL.

Prezenţi pe piaţa locală din 2018, spaniolii de la Glovo au avut afaceri de 167,6 mil. lei anul trecut, de peste 5 ori mai mari comparativ cu 2019, şi pierderi de circa 13 mil. lei, cu 60% mai mici decât în 2019, conform datelor raportate de Glovo­appro SRL la Ministerul de Finanţe.

Subisdi­ara locală administrează opera­ţiunile aplicaţiei Glovo care funcţio­nează asemenea unei platforme de tip marketplace.

Foodpanda Ro SRL şi Delivery Hero Dmart SRL fac parte dintr-un grup de companii deţinute de către Delivery Hero SE, Germania. Subsidiara locală a Foodpanda furnizează servicii de preluare a comenzilor online şi livrare de mâncare de la restaurante prin intermediul serviciului online Foodpanda (aplicaţie şi site internet). În plus, Foodpanda Ro SRL a inclus recent alte bunuri de consum (precum alimente, flori, băuturi alcoolice şi tutun, produse farmaceutice, jucării, produse de îngrijire pentru copii, cărţi etc.).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO