Companii

Azomureş ar putea relua producţia în luna aprilie, după anunţul official al Comisiei EUropene privind acordarea unui ajutor financiar de până la 50 milioane euro pentru companiile energo-intensive care produc îngrăşăminte

Azomureş ar putea relua producţia în luna aprilie,...

Autor: Roxana Rosu

28.03.2022, 16:36 1425

Producţie de îngrăşăminte la Azomureş ar putea fi reluată în luna aprilie, după anunţul official al Comisiei EUropene privind acordarea unui ajutor financiar de până la 50 milioane euro pentru companiile energo-intensive care produc îngrăşăminte.

Comisia Europeană a adoptat recent un pachet economic de sprijin, destinat direct fermierilor şi companiilor mari consumatoare de energie, aşa cum este industria fertilizanţilor. SPrijinul ar fi destinat echilibrării costurilor cu energia, gazul natural în cazul producătorilor de îngrăşăminte.

Pentru Azomureş, acest ajutor ar însemna acoperirea diferenţei dintre preţul de achiziţie al gazului natural şi costul de producţie al îngrăşămintelor.

Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la disponibilitatea îngrăşămintelor pentru fermierii europeni, deoarece îngrăşămintele din Rusia, Belarus şi Ucraina lipsesc de pe piaţă.

Conform calendarului, la Azomureş prima fază constă în repornirea a jumătate din instalaţiile de producţie.

În luna mai este programată pornirea celorlalte instalaţii.

Calendarul de pornire şi un preţ corect pentru gazul natural ar permite producţia a aproximativ 600.000 de mii de tone de îngrăşăminte, care să acopere o parte din nevoile de fertilizare ale fermierilor români în campania agricolă de toamnă, esenţială pentru recoltele de anul viitor.

Azomureş spune că atele exacte de reluarea a producţiei depind de disponibilitatea gazului pentru piaţa din România.

Producătorul român a decis să oprirească temporar producţia la finele anului trecut, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze.

Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, cu aproximativ 10% din consumul national. Producătorul, cu afaceri de 1,8 mld. lei în 2020, furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti şi asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO