Companii

Azur Timisoara vrea o cincime de piata intr-un an

28.08.2001, 00:00 68



Producatorul de lacuri si vopsele Azur din Timisoara - subsidiara a companiei americane I.C.C. Industries- a inregistrat pe primele sapte luni ale anului 2001, o cifra de afaceri de 89 miliarde lei (3,2 mil. $), fata de peste 117 miliarde lei pe intreg anul trecut lei.

"Cresterea substantiala a cifrei de afaceri, cu 66 % fata de perioada similara a anului trecut, s-a realizat prin atragerea de noi clienti si dezvoltarea retelei de distributie", a spus directorul de vanzari al firmei, Eugen Andrei.

Cifra de afaceri estimata pentru sfarsitul anului este de 7-8 milioane de dolari, adica o cota de piata de 8 %, fata de 5% in 2000 si 2-3% in anul privatizarii, 1998.

"Ca planuri de viitor dorim sa realizam noi investitii,an scopul informatizarii sistemelor de productie, introducerii unor noi tehnologii pentru cresterea calitatii produselor si modernizarii liniilor de ambalare de ambalare a produselor" a precizat Andrei.

El a declarat ca obiectivul strategic al Azur este dobandirea unei unei cote de 15-20 % din piata, pana la sfarsitul anului 2002.

Firma Azur a fost infiintata in anul 1844 la Timisoara, nucleul sau fiind un atelier pentru productia lumanarilor.In 1923, Eugen Farber infiinteaza "Fabrica Unita de Lacuri si Vopsele" care ulterior va produce si rasini sintetice dar, in 1948, fabrica este nationalizata.

In noiembrie 1998, firma americana I.C.C. Industries Inc. a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la FPS, pentru aproximativ opt milioane de dolari.

Presedintele Consiliului de Administratie de la ICC este John Farber, fiul fondatorului firmei Azur.

In momentul privatizarii, firma avea 90 % din portofoliu de clienti din categoria clientilor industriali, printre acestia aflandu-se Roman,Tractorul, Semanatoarea, societati din industria de aparare, deci firme cu posibilitati reduse de plata, situatie care a prins Azur in cercul vicios al blocajului financiar. Capacitatea de productie era formata din sectia de produse nitro (lacuri de mobila),o sectie moderna de lacuri si vopsele, completata de sectia de rasini sintetice si o sectie de sapun care ajunsesera in 1989 la o productie de 25.000 tone pentru ca in 1998 productia sa se reduca la numai 2000 de tone.

In anul 1998 firma era complet decapitalizata, avand datorii de 18 miliarde lei la bugetul de stat si 7 miliarde lei de la clienti. Primele decizii ale noului proprietar au fost de capitalizare a firmei, prin transferarea sumei de 1,2 milioane de dolari (reusind astfel refacerea capitalului de lucru) si incercarea de a stabiliza societatea, prin reorganizarea si redimensionarea fundamentala a companiei.

S-au infiintat departamente noi concomitent cu reducerea drastica a personalului, efectuandu-se apoi o serie de reparatii si revizii tehnologice, pentru a se reduce astfel costurile de productie, dar s-a renuntat si la activitatile nerentabile,care produceau produse fara piata de desfacere.

Beneficiind de reteaua internationala de comert a companiei I.C.C. si prin efectul de sinergie dintre cele doua societati, s-a reusit diversificarea productiei prin producerea unor rasini poliesterice nesaturate si a unor noi tipuri de lacuri si vopsele speciale,deci intrarea cu produse noi pe nise de piata.

Acum, compania Azur, produce lacuri si vopsele, chituri si diluanti, rasini sintetice si diluanti, lacuri si grunduri pentru industria mobilei, poliesteri armati cu fibra de sticla, sapun.

Noua politica a societatii a vizat renuntarea la clientii nesolvabili si gasirea unor noi clienti, cu capacitate buna de plata, dar si o mai buna acoperire geografica, prin dezvoltarea retelei de distribuitori. Daca in 1998 clientii industriali aveau o pondere de 90 % in totalul vanzarilor, in anul 2001 s-a reusit diversificarea vanzarilor, prin dezvoltarea acestora pe piata retail care detine o pondere de 30 %.

.I.C.C. Industries INC. este unul din cei mai mari producatori si comercianti mondiali de produse chimice, mase plastice si produse farmaceutice. ICC s-a infiintat in anul 1950, ca o firma de comert iar in prezent detine circa 32 fabrici raspandite in toata lumea.

Este prezenta in comertul cu materiale chimice, plastice, farmaceutice si gaze naturale, productia de rasini sintetice, productia de PVC, soda caustica, EDC,arome si extracte vegetale si productia de produse pentru industria farmaceutica.

Corporatia I.C.C. Industries Inc cu sediul la New York, are o cifra de afaceri de 1,5 milarde de dolari si cuprinde firmele: Prior Energy Co., Dover Chemical Co. (care a achizitionat firma germana Hoechst), Primex Plastic Co., O'Neil Color and Compounding Co.,Electrochemical Industries, Frutarom Industries, Pharmaceutical Formulations, cu locatii in Israel, Japonia, China, Elvetia, Olanda, Italia, Anglia, Belgia, Cehia, Ungaria,Slovacia dar si in U.S.A.(Carolina de Nord, Louisiana, Texas si Georgia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO