Companii

BAF a semnat preluarea Frigotehnica intr-o tranzactie de 25 mil. euro

BAF a semnat preluarea Frigotehnica intr-o tranzactie de 25 mil. euro

Nicolae Bara, presedinte si actionar al Frigotehnica: Am incasat deja banii, dar nu am niciun plan de investitii in alte domenii

14.12.2008, 15:37 455

Astfel BAF a ajuns sa controleze 75% din Frigoholding, vehicul cu o participatie de 99,8% la Frigotehnica, in timp ce omul de afaceri Nicolae Bara a ramas cu o participatie de 25% in cadrul companiei. Consiliul Concurentei a autorizat, in luna octombrie, operatiunea de concentrare economica in vederea dobandirii controlului unic de catre Frigoholding asupra Frigotehnica.

"Am ramas actionar in cadrul companiei si voi continua sa ocup functia de presedinte. Am incasat deja banii, dar nu am niciun plan de investitii in alte domenii. Eu nu am negociat o vanzare, ci un plan de extindere al companiei, o asociere intre doua parti si ma voi putea declara multumit atunci cand acest plan va fi finalizat", a spus Nicolae Bara, care avea inainte de vanzare si cea mai mare participatie in cadrul Frigotehnica, de 60%, potrivit propriilor declaratii. Bara nu a precizat cat a incasat in urma acestei tranzactii si nu a facut publica nici ponderea investitiilor viitoare in valoarea de 25 mil. euro anuntata de fondul de investitii.
Preluarea controlului Frigotehnica de catre BAF reprezinta una dintre cele mai importante tranzactii ale ultimelor luni, intr-un context in care piata de fuziuni si achizitii s-a prabusit in al treilea trimestru al anului, la putin sub un miliard de euro, fata de peste 3 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut.
Mai mult chiar si Horia Manda care coordoneaza fondurile de investitii Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) si BAF, a declarat recent ca a abandonat in ultimele luni doua dintre cele trei tranzactii pe care estimase ca le va finaliza spre sfarsitul acestui an ca urmare a crizei. Cu toate acestea, prealuarea Frigotehnica a fost finalizata.
"Au fost momente mai grele pe parcursul celor noua luni de negocieri, dar acestea nu au fost generate de criza", a spus Bara.
Potrivit lui Bara, fondul de investitii BAF a ajuns la masa negocierilor in detrimentul altor doua companii tocmai datorita faptului ca planul pe care l-a propus coincidea cu planurile de extindere ale reprezentantilor Frigotehnica.
"Implicarea BAF in dezvoltarea viitoare a Frigotehnica este un factor-cheie pentru a aduce valoare companiei si pentru a o sprijini in planul ei de a deveni lider regional pe piata refrigerarii", a mai spus Bara, care a precizat ca negociaza deja intrarea pe alte piete.
"Negociem o posibila achizitie in Bulgaria care ar putea fi finalizata la inceputul anului viitor", a afirmat presedintele Frigotehnica, care a declarat anterior ca estimeaza ca in doi trei ani afacerile de pe pietele externe sa contribuie cu 30%-40% la afacerile totale. Anul acesta compania si-a bugetat afaceri de 45-46 de milioane de euro, fata de 38 de milioane anul trecut, iar marja de profit se va mentine la circa 10%.
Potrivit datelor transmise de BAF, Frigotehnica are o cota de piata de 75% pe segmentul sistemelor de refrigerare comerciala si 20% pe cel care se adreseaza sectorului industrial. Majoritatea clientilor companiei, care are o istorie de 60 de ani, sunt din domeniul retailului si includ nume precum Metro, Billa sau Mega Image, potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor companiei.
"Investitia a fost realizata pentru ca suntem increzatori in atractivitatea acestui sector pe termen mediu. Dezvoltarea de noi concepte de proiecte de retail si rata de crestere a acestui sector din Romania si Bulgaria asigura fundamentele pentru pozitionarea companiei ca un jucator regional puternic", a spus Horia Manda referitor la tranzactia incheiata cu Frigotehnica.
Printre ultimele investitii ale fondurilor conduse de Horia Manda (BAF si RAEF) se numara Capa Finance (institutie financiara nebancara), Industrial Access (companie de inchirieri de echipamente), Eco Energ Lemn (produce microbrichete din deseuri lemnoase). BAF si RAEF sunt vehicule de investitii lansate pe piata locala de americanii de la Enterprise Capital (care si-au schimbat recent denumirea in Axxess Capital) si au fost printre cele mai active in achizitii in ultima perioada.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO