Companii

Baicusi, Transelectrica: Traim acum reversul globalizarii si niciun sector nu va scapa neafectat

Baicusi, Transelectrica: Traim acum reversul globalizarii si niciun sector nu va scapa neafectat
10.02.2009, 17:22 78

Dupa ce a plecat anul trecut de la carma operatiunilor concernului german Siemens din Romania, Baicusi a preluat pentru o scurta perioada de timp conducerea Depenbrock Romania, o companie specializata mai ales pe segmentul constructiilor aflata abia la inceputul dezvoltarii sale pe piata locala.
"Dupa plecarea de la Siemens, instalarea la Depenbrock nu-mi oferea adrenalina de care aveam nevoie. Intr-adevar, acolo puteam sa reeditez experienta traita in cadrul OMV Romania, unde la fel am pornit de la zero, dar am decis ca expertiza mea poate fi folosita mai bine in cadrul Transelectrica. Eu mi-am inaintat oferta si am avut doua optiuni, fie Transelectrica, fie Nuclearelectrica. Am ales-o pe prima pentru ca experienta mea in domeniul nuclear nu este atat de vasta", spune Baicusi.
Noul director al Transelectrica admite ca pachetul salarial din compania de stat nu se ridica la nivelul celui primit in mediul privat, dar spune ca exista lucruri care sa compeseze aceasta potentiala pierdere financiara.
"Nu am avut retineri niciodata si nici acum cand a fost vorba sa trec din mediul privat in cel de stat. Daca ma luam dupa retineri, nu cred ca mai faceam nimic acum. Normal, oferta financiara nu se poate compara cu cea din mediul privat, dar exista alte lucruri care sa compenseze. In ceea ce priveste numirile politice, cred ca in domenii strategice cum este sistemul energetic trebuie sa te gandesti de doua ori cand iti numesti oamenii. Sistemul energetic este unul critic", este de parere Baicusi. Singurul lucru pe care il percepe ca pe un minus in sectorul de stat este birocratia excesiva.
Baicusi, 44 de ani, spune ca niciun domeniu nu va fi ferit de criza financiara, desi au existat mai multe pareri potrivit carora energia s-ar numara printre sectoarele unde impactul actualei situatii financiare nu va fi resimtit foarte puternic.
"Sunt doua lucruri pe care nu le putem anticipa in ceea ce priveste criza: durata si intensitatea. Nimeni nu este pregatit si cred ca aceasta este cea mai dificila perioada prin care trebuie sa treaca Romania. Traim acum reversul globalizarii. O duci bine cand toti o duc bine, iar cand toti incep sa aiba probleme, o duci si tu rau. Trebuie sa fim destul de rationali astfel incat sa ne consumam resursele eficient. Daca aceasta criza se va termina in urmatoarele 12 luni, problemele nu vor fi atat de mari, dar cele mai pesimiste estimari spun ca aceasta situatie va dura pana la 5 ani. Nu suntem acum la fel de afectati ca si ceilalti, dar vom fi. Nu va fi vreun sector neafectat pentru ca toti ne raportam la acelasi sistem financiar".
Directorul Transelectrica spune totusi ca este mult prea devereme de facut estimari in ceea ce priveste consumul de energie, desi chiar din prima luna a anului s-a constatat o reducere a cantitatilor consumate cu circa 10%.
"Un alt lucru pe care-l observam la inceput de an este scaderea exportului de energie cu circa 5-10%, dar s-ar putea ca pe ansamblul anului activitatea de tranzit sa compenseze aceste pierderi"..
Reprezentantul Transelectrica vorbeste despre necesitatea accelerarii marilor investitii in sectoctorul energetic, mai ales in contextul in care in cativa ani marile proiecte eoliene vor intra in functiune si odata cu ele si cele doua noi reactoare nucleare ale centralei de la Cernavoda.
"Daca pana acum au mers anumite amanari in ceea ce priveste marile proiecte energetice cum ar fi statia de pompare de la Tarnita, acum acestea devin obligatorii. Esti obligat sa ai rezerva de capacitate pentru ca in cazul eolienelor vantul bate sau nu, dar tu trebuie sa ai siguranta sistemului. Statul trebuie sa finanteze construirea acestor rezerve de capacitate pentru ca altfel investitorii vor avea anumite probleme in a veni aici", explica Baicusi. Potrivit acestuia, Transelectrica va realiza in anii urmatori proiecte a caror valoare depaseste jumatate de miliard de euro, bani care vor veni atat din companie, cat si din cadrul bancilor.
"Avem de reabilitat sistemul national. Trebuie sa ajungem sa avem capacitatea de a prelua toata puterea care se va crea in zona Dobrogei prin proiectele eoliene, dar si prin cele doua reactoare noi de la Cernavoda si s-o ducem spre interiorul tarii. Avem proiecte precum o noua interconexiune cu sarbii si proiectul cablului submarin cu Turcia. Sunt proiecte a caror valoare cumulata depaseste jumatate de miliard de euro si care vor fi finantate atat prin fonduri ale Transelectrica, dar si prin posibile imprumuturi. Nu cred ca vom avea probleme in obtinerea acestor imprumuturi", spune Baicusi. Directorul Transelectrica spune ca in curand vom asista la domolirea pietei de proiecte eoliene, iar singurii care vor rezita pe aceasta piata vor fi marile companii.
"Am primit solicitari pentru circa 17.600 MW de proiecte eoliene. Majoritatea acestor cereri sunt nerealiste sau sunt legate pur de speculatiile imobiliare si doar 2.000-3.000 MW sunt fezabili. Perioada in care am asistat la euforia eoliana s-a cam terminat, iar acum au inceput sa vina doar cei seriosi".
 
Zece ani in energie
  • Adrian Baicusi, 44 de ani
  • Studii: ASE, Facultatea de management, Executive MBA, Harvard Business School
  • 2003-2008 CEO al Siemens Romania
  • 1999-2003 director financiar al OMV Romania
  • 1997-1998 CFO al TransGlobalMedia
  • 1993-1994 CFO al Media Pro Group

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO