Companii

Băieţii deştepţi din energie, la un pas "să factureze" statul cu 400 milioane de euro. Efectele contractului cu Hidrolectrica în care şpaga era de 1,4 milioane euro

Băieţii deştepţi din energie, la un pas "să...
30.10.2013, 14:41 1742

Dosarul DNA privind şpaga de 1,4 milioane euro denunţată de Remus Vulpescu, consilierul ministrului Daniel Chiţoiu(PNL), are pe termen lung o miză de cel puţin 400 milioane euro. Un consilier al ministrului Constantin Niţă (PSD) şi un fost director al Hidroelectrica sunt acuzaţi că au vrut să-l mituiască pe Vulpescu pentru ca Hidroelectrica să aprobe un contract de 260 milioane euro, despre care DNA spune că ar fi fost păgubos pentru statul român. Dacă acest contract era aprobat, Energy Holding, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries puteau să câştige procesele cu statul român căruia îi cer daune de 400 milioane euro pentru că au fost debranşate de la conducta de curent ieftin.

”Acest contract reabilita, legitima contractele băieţilor deştepţi. Şi acum suntem în litigii cu ei. Acest contract le venea ca o mănuşă. Puteau spune: <<Uite contracte identice cu ale noastre au fost încheiate de Hidroelectrica. Onorată instanţă reactivează-ne contractele>>”, a explicat pentru gândul Remus Borza, fost administrator special al Hidroelectrica.

Schema băieţilor deştepţi

Ioan Mihăilă, consilier al ministrului Energiei, Constantin Niţă şi Eugen Brădean director în cadrul Hidroelectrica au fost arestaţi preventiv după ce DNA i-a acuzat de corupţie. Cei doi doreau ca Hidroelectrica să încheie un constract de 260 milioane euro cu un intermediar de energie electrică din Cluj.

Traderul, un băiat deştept din energie, urma să cumpere 7 milioane de megawatti la un preţ preferenţial de 165 de lei/MWh faţă de 175 de lei/MWh, cât este preţul mediu al pieţei. Procurorii spun că paguba minimă ar fi fost de 125 milioane lei. DNA susţine că pericolul cel mai mare era ca Hidroelectrica să intre din nou în insolvenţă.

Citiţi mai multe detalii aici

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO