Companii

Emotii de 850 milioane euro. La cat se ridica expunerile bancilor pe mall-urile din Bucuresti?

Bancile au investit 850 mil.€ in mallurile din Bucuresti, iar acum au emotii deoarece consumul scade. Vedeti aici ce banci sunt expuse
28.02.2010, 23:12 83

Germanii de la Hypo Real Estate, Eurohypo si WestImmo, alaturide subsidiara locala a grupului UniCredit - UniCredit Tiriac - suntbancile cu cea mai mare expunere pe mallurile din Bucuresti, incare finantarile atrase de la banci s-au ridicat la aproape 850mil. euro, arata o analiza a ZF.

Proprietarii de malluri s-au imprumutat pentru achizitia,constructia sau refinantarea centrelor, o afacere tot mai nesigurain aceasta perioada, in care consumul continua sa se contracte.Aceste banci au cele mai mari emotii cu privire la evolutiaviitoare a mallurilor din Bucuresti, o piata cu un consum de 1,5-2mld. euro, care s-a dublat in ultimii doi ani.

Cum ajung bancherii sa fie dependenti de consumul populatiei pecare de aproape doi ani o finanteaza doar sporadic? Rambursareacreditelor de zeci sau chiar sute de milioane de euro acordatepentru realizarea mallurilor este legata direct de prima veriga alantului client - chirias - proprietar de mall - bancafinantatoare.

Daca populatia nu mai cumpara, retailerii nu mai pot platichiria negociata, proprietarii de malluri au venituri mai mici sipot ajunge sa nu mai poata plati ratele bancare. "Degeaba vorbimdespre strategii atata timp cat ne lipseste aceasta femeie cuzambetul pe buze si cu plasele pline de cumparaturi. Nu stiu din cemotiv lipseste. Cauza ar putea fi la Cotroceni sau la Casa Alba", adescris situatia mallurilor Shimon Galon, unul dintre cei maiputernici dezvoltatori imobiliari de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO