Companii

Barometrul Edelman 2020: Majoritatea cetăţenilor din ţările dezvoltate nu se aşteaptă să aibă o situaţie mai bună peste cinci ani. Cea mai de încredere ”instituţie” este mediul de business

Barometrul Edelman 2020: Majoritatea cetăţenilor din...

Autor: Roxana Rosu

22.01.2020, 13:35 144

Majoritatea cetăţenilor din ţările dezvoltate nu se aşteaptă să aibă o situaţie mai bună peste cinci ani, în pofida unei economii globale puternice şi a nivelului foarte scăzut al şomajului, printre temerile lor fiind recesiunea, automatizarea, concurenţa străină, imigraţia, arată Barometrul de Încredere Edelman 2020.

Majoritatea angajaţilor (83%) se tem că îşi vor pierde locul de muncă din cauza automatizării, se tem de o recesiune care se întrezăreşte, de lipsa unei pregătiri adecvate, de o concurenţă străină mai ieftină, de imigranţie şi de o economie bazată pe contracte temporare.

În acelaşi timp, 57% dintre respondenţi sunt îngrijoraţi că vor pierde respectul şi demnitatea de care s-au bucurat în trecut, în ţările lor. Aproape două din trei persoane simt că ritmul schimbărilor tehnologice este prea rapid. De asemenea, nu există un adevăr acceptat de toată lumea, 76% spun că se tem că fenomenul fake news va fi utilizat ca armă.

„Trăim într-un paradox al încrederii. De când am început să măsurăm nivelul de încredere, acum 20 de ani, creşterea economică a dus la creşterea încrederii. Acest trend continuă în Asia şi în Orientul Mijlociu, dar nu şi în ţările dezvoltate, unde inegalitatea veniturilor naţionale este acum un factor mai important. Fricile înăbuşesc speranţa, iar crezul că munca susţinută duce la ascensiune socială a fost invalidat.”, a declarat Richard Edelman, CEO al Edelman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO