Companii

Baronul agriculturii Culiţă Tărâţă se luptă cu seceta: am dat drumul la irigaţii în martie, este prima dată când fac aşa ceva

Baronul agriculturii Culiţă Tărâţă se luptă cu seceta: am dat drumul la irigaţii în martie, este prima dată când fac aşa ceva

Foto: Silviu Matei

Autor: Gabriel Razi

09.04.2012, 18:24 1041

Culiţă Tărâţă, proprietar al TCE 3 Brazi, un business de aproape 100 milioane de euro în agricultură, spune că seceta din această primăvară l-a determinat să pornească sistemele de irigaţii pe care le are instalate în Insula Mare a Brăilei pentru a ţine pe linia de plutire recoltele de cereale.

"Seceta continuă să fie o problemă. Niciodată nu am irigat în martie, dar acum am făcut irigaţii în această perioadă pentru prima dată. Situaţia nu este însă descurajatoare, trebuie să fim încrezători şi să sperăm că până la urmă va fi bine", spune Tărâţă, care administrează 56.000 de hectare de teren.

Omul de afaceri a avut anul trecut costuri de 3,8 milioane de euro pentru irigarea a 70% din suprafeţele din Insula Mare a Brăilei.

Impactul acestor investiţii s-a văzut însă vara trecut când în silozurile TCE 3 Brazi s-au strâns circa 116.000 de tone de grâu. Producţia din 2011 a lui Culiţă Tărâţă a fost cu aproape 30% peste cea din anul precedent. Motorul avansului a fost randamentul de 6 tone/hectar, de două ori mai mare faţă de media pe ţară.

Producţia totală de cereale a României se va ridica în acest an la 19,3 milioane de tone, în scădere cu 1,9 milioane de tone ca urmare a declinurilor înregistrate de grâu şi porumb, arată estimările din martie ale Coceral, organizaţie europeană a traderilor de materii prime agricole. Astfel recolta de grâu se va reduce cu 800.000 de tone la 6,4 mil. tone, iar în hambare producătorii vor strânge în toamnă cu 1 milion de tone mai puţin porumb, adică 9,4 milioane de tone. Unul dintre elementele care vor duce la reducerea producţiei agricole de anul aceste este reprezentat de secetă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO