Companii

Baronul cafelei din Austria cumpără din nou Kandia, dar la un preţ de cinci ori mai mic

Baronul cafelei din Austria cumpără din nou Kandia, dar la un preţ de cinci ori mai mic
07.07.2010, 23:49 1781

Grupul american Kraft a anunţat ieri vânzarea afacerii Kandiadin România către fondul de investiţii Oryxa Capital, fără a dadetalii despre cine se află în spatele fondului şi nici desprevaloarea tranzacţiei. Scoasă în urmă cu jumătate an la vânzare dec`tre Kraft Foods, Kandia a avut opt pretendenţi printre care s-aunumărat numele mari ale industriei de dulciuri precum Nestlé, Ulkerşi Ritter Sport.

Câştigătorul-surpriză a fost un fond de investiţii necunoscut pepiaţa locală, în spatele căruia se află însă familia austriacăMeinl.

"Oryxa Capital este un fond privat de investiţii care are caacţionar majoritar familia Meinl din Austria", a confirmat NicholasHill, consultantul financiar al cumpărătorului în aceastătranzacţie.

Tranzacţia, estimată de surse din piaţă la mai puţin de 20 mil.euro, marchează astfel revenirea gigantului austriac Julius Meinlîn România, după trei ani de absenţă şi la un preţ estimat de cinciori mai mic decât cel cu care a vândut pe Bursa de la Bucureştiafacerea Kandia, în vara anului 2007, înainte de declanşarea crizeifinanciare.

Familia Meinl şi-a clădit averea estimată la

2 mld. euro din comerţul cu cafea încă din vremea ImperiuluiHabsburgic, pentru ca din 1980 să îşi deschidă propria bancă-MeinlBank, care a fost punctul de plecare pentru un întreg grupfinanciar din care face parte şi divizia de investiţii. Reputaţiafamiliei Meinl a avut de suferit anul trecut când moştenitorulJulius Meinl al cincilea a fost acuzat şi închis pentru o fraudă de100 mil.euro.

Piaţa ciocolatei din România este estimată la 240 mil. euro, ceimai mari jucători fiind Kraft, Cadbury şi Supreme Chocolat, ceitrei competitori controlând fiecare în parte cel puţin 20% dinaceastă industrie. Producătorul Kandia deţine o cotă de 10-20% pesegmentul tabletelor din ciocolată, cu brandurile Kandia şi Laura,5-10% din vânzările de praline şi 10-20% din segmentul batoanelorde ciocolată.

Trei tranzactii cu Kandia

  • Prima tranzacţie de vânzare a Kandia (Timişoara) a avut loc în2003, între fondul de investiţii Rivta Gmbh şi compania Excelentdin Bucureşti (cumpărător) controlată de un vehicul de investiţiial grupului Julius Meinl; valoarea tranzacţiei a fost de 5,3 mil.euro
  • Julius Meinl a vândut Kandia-Excelent către Cadbury în 2007,pentru suma de 100 mil. euro, la aproximativ un an de la achiziţiabomboanelor Sugus şi Silvana de la Kraft Foods România (cu 10 mil.euro)
  • Julius Meinl revine acum în acţionariatul producătoruluiKandia, însă printr-o tranzacţie de 5 ori mai mică decât cea princare şi-a făcut exit-ul în 2007, cu o valoare de circa 20 mil.euro, potrivit unor surse din piaţă.

Sursa: studii Nielsen citate într-un raport al ComisieiEuropene

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO