• Leu / EUR4.9417
 • Leu / GBP5.7906
 • Leu / USD4.6288
Companii

Băsescu a descoperit „boierii-baroni“ din firmele energetice, deşi numirea şefilor este exclusiv politică

Băsescu a descoperit „boierii-baroni“ din firmele energetice, deşi numirea şefilor este exclusiv politică

Băsescu a descoperit „boierii-baroni“ din firmele energetice, deşi numirea şefilor este exclusiv politică

Autor: Roxana Petrescu

08.05.2011, 23:54 1962

Şeful statului i-a identificat la finalul săptămânii trecute pemarii "boieri - baroni" ai economiei româneşti în persoanadirectorilor celor mai mari companii energetice locale. Acestefirme deţinute de stat sunt controlate de Ministerul Economiei,condus de PD-L, iar şefii lor sunt numiţi exclusiv pe criteriipolitice şi fac parte tot din PD-L.

Pe lista neagră a preşedintelui se nu­mă­ră Compania Naţională aHuilei, firmă cu da­torii de peste un miliard de euro,com­ple­xu­rile energetice Turceni şi Rovinari, cele mai mari dinbazinul Olteniei, Termo­elec­trica, firmă despre a căreireorganizare se vor­beşte de ani de zile, Oltchim şi PoştaRo­mână.

Băsescu nu a dat însă niciun exemplu din sfera companiilor destat administrate de Ministerul Transporturilor, instituţie pe carela rândul său a condus-o.

TAROM a ajuns în 2009 la pierderi de 55 de milioane de euro, de34 de ori mai mari comparativ cu cele din 2008, iar CFR a ajuns ladatorii de circa 1,9 miliarde de lei (peste 450 de milioane deeuro) către furnizorii de energie electrică, fie ei de stat sauprivaţi.

"Le menţionez public pentru că pier­de­rile lor, arieratele lorsunt plătite de fiecare român. Şi de ce le plătim? Pentru că niştedomni manageri, bine instalaţi politic şi blagos­loviţi politic, nuau niciun fel de apăsare, nici legată de arierate, nici legată destocuri, nici legată de creşteri personal, de fonduri de salarii.Ei sunt marii boieri ai eco­nomiei româneşti. Baronii economieiro­mâneşti îi găsim, în primul rând, la regiile de stat", a spusBăsescu. Complexurile ener­ge­tice Turceni şi Rovinari nu au avutpier­deri anul trecut, dar marjele lor de profit sunt extrem descăzute, chiar mai mici de 1%.

Declaraţiile lui Băsescu vin în contextul în care numirile laconducerea companiilor de stat s-au făcut numai pe criteriipolitice, la venirea fiecărui nou mi­nistru majoritatea şefilor decompanii fiind înlo­cuiţi. Totodată, de multe ori, cei care preluauconducerea companiilor de stat nici măcar nu erau din domeniulenergetic, dar trebuiau cumva să se asigure de buna funcţionare aunor companii vitale pentru în­treaga eco­nomie.

Spre exemplu, repre­zen­tanţii Fon­dului Proprietatea, companiecare deţine pachete minoritare de acţiuni în ma­jo­ritateacompaniilor energetice, spuneau recent că firme precumHidro­elec­trica, Nu­clear­electrica sau com­plexurile energe­ticear trebui să lucreze la o marjă de profit de circa 10-30%, dar dincauza contractelor păguboase, a costurilor mari şi amana­ge­men­tului ineficient multe dintre ele coboară chiar subpragul de 1%.

Şeful statului a mai precizat că îmbu­nă­tă­ţirea managementuluiîn regiile şi în so­cietăţile de stat este prioritatea zero aanului 2011 şi că în cel mai scurt timp acestea vor fi trecute dinpunctul de vedere al raportării bilanţului la Minis­terul deFinanţe.

Pri­vatizarea managementului în companiile de stat este o ideerostită de mulţi politicieni, dar care niciodată nu s-aconcretizat. Minis­terul Economiei a spus recent că va demara înaprilie procedurile pentru privatizarea mana­gementului la circa unsfert din cele circa 50 de societăţi la care deţine pachetemajoritare de acţiuni. Nici până acum nu s-au dat publicităţiinumele companiilor în cauză.

Şeful statului i-aidentificat la finalul săptămânii trecute pe marii "boieri -baroni" ai economiei româneşti în persoana directorilor celor maimari companii energetice locale. Aceste firme deţinute de stat suntcontrolate de Ministerul Economiei, condus de PD-L, iar şefii lorsunt numiţi exclusiv pe criterii politice şi fac parte tot dinPD-L.

Perlele energetice

Hidroelectrica

 • Este condusă în prezent de către Constantin Trihenea (PD-L),fost prefect de Sibiu.

 • În mandatul fostului director general Mihai David (PSD) companiaa înregistrat rezultate financiare record, ajungând la afaceri de780 mil. € şi un profit net de 86 mil. €. Cu toate acestea, David afost schimbat.

 • Este cel mai mare şi mai ieftin producător de energie dinRomânia.

Nuclearelectrica

 • Este condusă de către Pompiliu Budulan (PD-L) care l-a înlocuitdin funcţie pe Teodor Chirica, specialist în domeniul energieinucleare.

 • Potrivit informaţiilor din presă, Budulan a făcut parte din maimulte partide politice, printre care şi PSD.

 • Nuclearelectrica deţine în prezent circa 85% din compania deproiect pentru reactoarele 3 şi 4 ale centralei de laCernavodă.

Romgaz

 • Este condusă de către Marcel Piteiu, PD-L, fiind cel mai mareproducător de gaze naturale din România.

 • Pentru anul acesta estimează venituri de 3,95 miliarde de lei(961,3 milioane de euro), cu 6,7% mai mici comparativ cu anultrecut din cauza reducerii producţiei de gaze.

 • Compania ar putea fi listată la Bursă în 2012

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9417
Diferență: -0,0809
Ieri: 4.9457
Azi: 4.6288
Diferență: 0,2556
Ieri: 4.6170
Azi: 5.7906
Diferență: 0,3988
Ieri: 5.7676
Azi: 4.8055
Diferență: 0,3466
Ieri: 4.7889