Companii

Bateriile Prime produse la Cernica (Ilfov) au ajuns la Constanţa unde sunt folosite de cel mai puternic dezvoltator de proiecte de energie verde, Monsson, la o investiţie în stocarea energiei

Sebastian Burduja, ministrul energiei, a efectuat o vizită în cadrul proiectului Monsson din Constanţa.

Sebastian Burduja, ministrul energiei, a efectuat o vizită în cadrul proiectului Monsson din Constanţa.

Autor: Roxana Petrescu

16.10.2024, 10:00 9850

Peste 60% din componentele folosite de Monsson în proiectul de stocare a energiei din Constanţa sunt produse în România. Acest prim proiect arată că România are o şansă de a-şi dezvolta o nouă industrie în contextul tranziţiei energetice.

Grupul Monsson, deţinut de omul de afaceri Emanuel Muntmark, a fost cel care a deschis piaţa locală către dezvoltări ample de proiecte de energie verde, chiar şi până azi parcul eolian Fântânele-Cogealac, de 600 MW, fiind fără rival.

În cel de-al doilea val de energie regenerabilă, Monsson se poziţio­nează acum pe o altă verticală de business, la rândul ei la început, stocarea de energie. Şi aici Monsson are şanse să devină cel mai mare dezvoltator de proiecte de stocare. Monsson a pus în funcţiune o unitate de stocare are o putere instalată de 24 MWh – (6MWx4h), care foloseşte baterii produse local.

„Monsson dezvoltă în acest moment faza a doua a proiectului de 216 MWh de stocare a energiei în baterii, fază care constă în construcţia a 96 MWh, compusă din 3 blocuri de stocare de câte 8 MW x 4 h fiecare, aflate în stadiu avansat de construc­ţie, mai exact au ajuns la peste 90%. Faza a treia a proiectului va fi demarată cel mai probabil în luna ianuarie a anului 2025”, au comunicat reprezentanţii Monsson în contextul unei vizite pe care Sebastian Burduja, ministrul ener­gi­ei, a efectuat-o în cadrul proiectului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro