Companii

Bechtel îşi ia miliardul de euro şi pleacă. Ne lasă cu doar 52 de km de autostrăzi şi alţi 60 de km neterminaţi

Bechtel îşi ia miliardul de euro şi pleacă. Ne lasă...

Autor: Andreea Neferu

23.05.2013, 11:56 10669

Contractul pentru construcţia autostrăzii Transilvania încheiat cu americanii de la Bechtel va fi reziliat la începutul săptămânii viitoare, a declarat Dan Şova, ministru delegat pentru marile proiecte de infrastructură după un eveniment organizat de Camera de Comerţ Britanico-Română.

“Luni se încheie (contractul cu Bechtel – n.red.) cu totul. O să aveţi mesaj oficial şi comunicat de presă”, a spus Şova.

Întrebat care vor fi despăgubirile pe care statul român le va plăti americanilor pentru rezilierea contractului, Şova a spus că suma a fost deja stabilită însă nu poate să o comunice încă.

Bechtel mai avea de construit în România un singur tronson de autostradă, Suplacu de Barcău-Borş, care în prezent este pe jumătate realizat. Proiectul autostrăzii Transilvania este considerat a fi unul dintre cele mai păguboase contracte încheiate după Revoluţie de statul român în contextul în care americanii au primit deja peste 1,4 miliarde de euro dar au finalizat doar 52 de kilometri de autostradă şi au început lucrările pe alţi 60 de kilometri (Suplacu de Barcău-Borş). Având în vedere că pe Suplacu de Barcău-Borş lucrările sunt finalizate pe jumătate, se poate estima că americanii au făcut circa 30 de kilometri din acest tronson. Cu alte cuvinte, Bechtel a primit 1,4 miliarde de euro pentru 82 de kilometri, adică în medie, circa 17 milioane de euro pe kilometru.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO