Companii

Benzina şi motorina termină S1 2016 la un preţ mediu mai mic de 5 lei pe litru. Carburanţii sunt în scădere

Benzina şi motorina termină S1 2016 la un preţ mediu...

Autor: Roxana Petrescu

27.07.2016, 00:00 2328

Faţă de prima jumătate a anului trecut, preţul litrului de benzină este cu 12% mai mic, iar motorina este cu 17% mai ieftină, revenirea pe scădere a barilului de petrol având impact direct la pompe. Dacă pentru companiile petroliere aceasta nu este o veste bună, şoferii au motive de bucurie mai ales că în perioada concediilor consumul creşte.

Datele colectate de ZF de pe site-ul Petrom, cea mai mare companie petrolieră locală, arată că media de preţ pentru primul semestru a fost de 4,8 lei pe litrul de benzină şi de 4,6 lei pe litrul de motorină, calculele fiind făcute pornind de la preţurile afişate în sta ţia de pe str. Lucreţiu Pătraşcanu din Bucureşti.

Faţă de perioada similară a anului trecut, litrul de benzină este cu 12% mai ieftin, iar cel de motorină cu 17% mai ieftin, carburanţii coborând din nou sub pragul de 5 lei pe litru ca urmare a evoluţiei negative a barilului de petrol. Ieri, de exemplu, barilul de petrol se tranzacţiona la o valoare de 45 de dolari, în scădere faţă de ziua precedentă.

În România, se consumă carburanţi în valoare de circa 10 miliarde de euro, din care două treimi reprezintă consumul de motorină.

Scăderea preţului carbu ranţilor a venit pe fondul evoluţiei barilului de petrol, care după o perioadă de redresare a revenit pe scădere. Petrolul a bifat anul trecut unul dintre cele mai surprin zătoare trasee din ulti mul deceniu, prăbu şin du-se de la maximul de 115 dolari din vara lui 2014 sub pragul de 30 de dolari, cel mai mic înregistrat în ultimii 12 ani. Nici în lunile care au urmat după falimentul Lehman Brothers, eveni me ntul care practic a de clan şat criza financiară glo bală, barilul de petrol nu a scăzut sub pragul de 30 de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO