Companii

BERD da 17 mil. euro pentru achizitia Var Fieni si extinderea Carmeuse

06.09.2004, 00:00 42

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va finanta cu pana la 17 milioane euro extinderea operatiunilor in Europa Centrala si de Est ale grupului belgian Carmeuse, unul din cei mai mari producatori de var. Printre operatiunile finantate cu bani de la BERD se numara si achizitia producatorului roman Var Fieni, potrivit reprezentantilor bancii.
"Banca (BERD - n.r.) va investi pana la 10 mil. euro pentru un pachet de 25% din actiunile Carmeuse Eastern Europe, o companie de tip holding infiintata pentru a consolida si a opera cele trei afaceri ale lui Carmeuse din Romania. Capitalul furnizat va ajuta noua companie sa achizitioneze Var Fieni, un producator de var din Romania, de la grupul german HeidelbergCement", afirma reprezentantii BERD. "Banca va investi de asemenea pana la 10 mil. euro pentru a ajuta Carmeuse Eastern Europe sa-si extinda afacerile oriunde in regiune prin achizitii ori infiintari de noi companii. Suma cumulata (totala - n.r.) nu va depasi 17 mil. euro", adauga oficialii BERD.
Implicarea bancii si suportul acordat belgienilor de la Carmeuse vor ajuta compania sa sprijine economiile locale prin investitii si crearea de locuri de munca, potrivit lui Olivier Descamps, director grup afaceri pentru Europa de Sud - Est in cadrul BERD. El adauga ca proiectul va aduce beneficii si altor industrii locale care au conexiuni cu piata varului precum siderurgia, hartie si celuloza, constructii sau agricultura.
Carmeuse Eastern Europe urmeaza sa achizitioneze producatorul Var Fieni in cadrul unei tranzactii estimate de surse apropiate tranzactiei la circa 7 mil. euro. Ca urmare, belgienii isi vor consolida pozitia de lideri pe piata libera a varului din Romania, cu patru fabrici, in timp ce germanii de la HeidelbergCement incheie retragerea producatorilor de ciment din afacerile cu var. De fapt, trei din cele patru fabrici cu var ale lui Carmeuse in Romania sunt vandute de catre HeidelbergCement in cadrul procesului de externalizare.
Carmeuse, grup cu afaceri de 850 mil. euro in 2003, a intrat pe piata romaneasca in 1999 prin achizitia unui producator local de var - Cedru & Melon Campulung.
Piata varului din Romania este estimata la aproximativ 1 - 1,1 milioane tone, ceea ce corespunde valoric unei afaceri de peste 30 - 31 mil. euro, potrivit unor estimari. Cu rate de crestere de peste 10% in fiecare an si cu perspectiva apropiatei aderari a Romaniei la Uniunea Europeana, afacerile cu var sunt foarte atractive pentru investitori.
Piata totala include pe langa segmentul de piata libera propriu - zis si pe cel al consumatorilor captivi, adica a operatorilor industriali care produc pentru nevoile proprii, cum ar fi COS Targoviste, Ispat Sidex, UPSOM Ocna Mures sau Carbid Fox Tarnaveni.
Pe piata libera a varului, cu o productie anuala de 630.000 tone, cota de piata a belgienilor va creste dupa preluarea Var Fieni de la 37% la 46%, unde concureaza cu Simcor Oradea (care a preluat in decembrie 2003 afacerea cu var a francezilor de la Lafarge) sau cu Prescon Brasov, afacere detinuta de omul de afaceri Ioan Neculaie, care este si proprietarul clubului de fotbal FC Brasov.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO