Companii

Berea la draft, singura băutură alcoolică cu TVA de 5%, reprezintă sub 4% din consumul de bere. „Este o problemă cu managerii de restaurante şi cu ospătarii. Nimeni nu vrea să vândă la pahar pentru că pierde la preţ“

Berea la draft, singura băutură alcoolică cu TVA de...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

04.10.2019, 00:00 2909

În 2015, berea la halbă a intrat în „grupul select“ de băuturi şi alimente cu TVA de 9%, măsura fiind menită să susţină creşterea consumului. La finalul anului 2018, berea la draft a mai primit o scădere de TVA, ajungând la 5%. În această perioadă, ponderea berii la draft în consum a rămas relativ aceeaşi. De ce nu creşte consumul pe acest segment, care în Cehia reprezintă 95% din vânzările din HoReCa?

Berea la draft servită în HoReCA (baruri, restaurante), categorie care beneficiază de aproape un an de TVA de 5%, nu s-a ridicat de mai bine de un deceniu peste pra­gul de 4% din consum, deşi are, teoretic, cel mai mic preţ în baruri şi restau­ran­te, iar producătorii de bere au făcut investiţii semnificative în instalaţii şi în promovarea acestei categorii.

În 2018, berea la draft a însemnat 3,41% din consumul care s-a ridicat la 16,6 milioane de hectolitri, adică 85 de litri per ca­pita, arată datele Asociaţiei Be­rarii Ro­mâ­niei. Com­pa­ra­tiv, „re­gele“ este PET-ul, care deşi a văzut o scă­dere uşoară ca pro­cente în con­sum, reprezenta în 2018 încă 47,5% din vo­lu­me. Amba­la­jele din sticlă au ajuns la 28,4%, în timp ce doza a trecut pragul de 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO