Companii

Berea Robema nu se mai produce. Compania e in insolventa

04.03.2010, 23:12 2191

Producatorul Bere si Malt Robema din Rosiorii de Vede, judetulTeleorman, cu afaceri de 4,6 mil. euro in 2008, a incetat productiaberilor Robema si Barley si a disponibilizat aproape 170 deangajati, dupa ce a intrat in insolventa.

"Bere si malt Robema SA Rosiorii de Vede nu mai desfasoaraactivitate de circa un an, nu mai are salariati cu exceptia pazei,iar totalul masei credale conform tabelului Preliminar alCreantelor inregistrat de catre administratorul judiciar laTribunalul Teleorman este de circa 50.000.000 lei (n.red.-12 mil.euro) la 49 de creditori", sustine Florin Saftoiu, reprezentant alAMT Servicii de Insolventa Craiova, administratorul judiciar alcompaniei Robema.

Cea mai mare datorie a producatorului de bere din Teleorman, deaproximativ 45 milioane de lei (10,7 mil. euro), este catreDirectia Generala a Finantelor Publice Teleorman (DGFP), potrivitreprezentantilor administratorului judiciar.

Bere si Malt Robema a intrat in vara anului trecut in insolventain urma cererii formulate de Pet Star Holding SRL, producator depreforme PET (recipiente din care sunt realizate sticlele deplastic de diferite marimi), pentru o datorie de 12.400 de lei(circa 3.000 de euro).

La aceasta cerere s-au adaugat in timp si Grup Dezvoltare ReteleSA, Directia de Paza a judetului Teleorman si grupul petrolierLukoil Romania. Ulterior, Bere si Malt Robema a achitat datoriacatre creditorul Pet Star Holding, a formulat recurs impotrivasentintei de deschidere a procedurii si a solicitat suspendareaprocedurii de insolventa. Recursul a fost insa respins la inceputullunii decembrie a anului trecut.

"La inceputul lunii februarie a acestui an s-a repus cauza perol la cererea administratorului judiciar AMT Servicii InsolventaSPRL Craiova, nemaisubzistand motivele ce au stat la bazasuspendarii, dupa respingerea de catre Curtea de Apel Bucuresti arecursului", a explicat Saftoiu.

Producatorul de bere, controlat de compania Power PointMarketing Management Distribution, inregistra in urma cu doi ani ocifra de afaceri de 4,6 mil. euro, in scadere cu circa 27% fata derezultatele realizate in anul precedent.

Atat in 2008, cat si in 2007, Robema a avut o pierdere de 2,5milioane de euro, potrivit datelor Bursei de Valori Bucuresti.Reprezentatii Robema nu au dorit sa comenteze acesteinformatii.

Fabricile mici au probleme

  • Berea este unul dintre segmentele industriei alimentare si abauturilor cele mai afectate de criza economica, dupa ce piata ascazut cu 15% anul trecut, potrivit datelor Institutului Nationalde Statistica.
  • Doua fabrici cu capacitate mica de productie, Fabrica de bereGhimpati, detinuta de compania Vlase Impex din judetul Ialomita, sifabrica de bere Vega a companiei Vega 93 din Galati, au fostinchise in prima jumatate a anului trecut ca urmare adificultatilor resimtite in industrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO